Tv-premiären The Square är en Kejsarens nya kläder-historia

Dominic West och Terry Notary i en film som Oscarsnominerades och vann huvudpriset vid filmfestivalen i Cannes och priset som bästa film i Europa. Bild: Societe parisienne de production

Ruben Östlunds svärtat komiska, puckosatiriska skildring kretsar kring ett omsusat konstprojekt. Den politiska korrektheten får på nosen och nutidskonsten vaknar upp med rumpan bar.

The Square sänds i Yle Teema 30.11 kl. 20.06. Svensk text.

I ett annars något anonymt, blågult startfält hör Ruben Östlund tvivelsutan till de mera personliga filmmakarna. Det är nästan så man får lust att tala om en tvättäkta auteur, begåvad med en helt egen röst.

Få kan som Östlund förmå publiken att skruva på sig, utmana de sociala normerna. Ta till exempel Play (2011) där ett gäng mörkhyade ynglingar terroriserar sina jämnåriga. Eller Turist (2014), Guldbaggevinnare, där en familjefar åker fast för att värna mer om sin mobiltelefon än om familjen. Pinsamt är bara förnamnet.

I Cannesvinnaren The Square (Sverige 2017) går den gode Östlund åt nutidskonsten, detta samtidigt som han ifrågasätter den kulturella elitens personliga moral. En släng av sleven får givetvis också "kulturmannen", för att inte tala om den politiska korrektheten, denna den mest svenska av folksjukdomar.

Här träffar vi den danska men Stockholmsbaserade konstintendenten Christian (Claes Bang) som laddar upp inför lanseringen av ett uppmärksammat konstprojekt. Det är fråga om en till synes simpel ruta – på gården till konstmuseet – som enligt definition inbjuder till samhällelig solidaritet, en bristvara på många andra håll.

Karlen är taggad till tusen, svidad som fan, tills han i morgonrusningen blir av med såväl telefon som plånbok – gissa om han känner sig avklädd och hjälplös. Tur i oturen är att Christian med hjälp av en GPS-signal lyckas spåra stöldgodset till ett bostadskomplex modell underklass.

Så varför inte närma sig höghusinvånarna i fråga med ett meddelande där de anmodas lämna tillbaka rubbet. Bra idé, bortsett från att en kille med invandrarbakgrund tar illa åt sig. Han vill då inte bli kallad för tjuv.

De mörka molnen hopar sig även professionellt. Förutom att en stackars städare lyckas sopa till en (töntig) konstinstallation, ställer de anlitade PR-valparna till med en skandal i det virala formatet.

Det är inte alltid helt klart i vilken riktning Östlund är på väg – och med en längd på två och en halv timme finns det i filmen stoff så det räcker och blir över – men uppfriskande vasst och provokativt är det.

Ta bara sekvensen där en kille med Tourettes syndrom och ett språkbruk som inte direkt tål trycksvärta sabbar en konstnärsintervju, bara för belönas med sympatier av typen "försök vara lite toleranta, han lider av en neuropsykiatrisk sjukdom".

The Square är sprängfylld av den där typen av situationskomik, av politisk korrekthet, av postmodernistiskt dravel och mänskliga tillkortakommanden. Talande är att även när människor försöker göra rätt för sig går det käpprakt åt helsike.

Krister Uggeldahl

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning