Tv-kändisar åker på turné för att träffa barnen

Redo för fansen. Jonathan “Jontti” Granbacka, Lisa Gerkman, Malin Olkkola och Staffan Gräsbeck ser fram emot att få träffa tv-publiken under Buu-klubbens turné. Bild: Yle

Det är som på tv, fast live! När programledarna från Buu-klubben åker ut på sin årliga turné är förväntningarna lika höga hos dem som bland barnen.

Buu-klubben står i startgroparna för sin turné i Svenskfinland, den pågår under två veckor och når förhoppningsvis femtusen barn den 16–25 november.

– Det här är den dagen på året då publiken äntligen får träffa sina stora idoler, programledarna. Det är förväntansfullt och spännande, stämningen är oerhört god på turnén, säger Buu-klubbens regissör Ann-Catrin Rosenberg.

Om en träff med tv-kändisarna från Buu-klubben är spännande för barnen så är turnén minst lika viktig för dem som jobbar framför kameran. De fyra programledarna Malin Olkkola, Staffan Gräsbeck, "Jontti" Granbacka och Lisa Gerkman är ivriga att få träffa publiken.

– Vi som jobbar med programmet kommer sällan i direkt kontakt med barnen. Den här turnén är egentligen vårt enda tillfälle att träffas och förväntningarna är ömsesidiga. Vi vill ju höra vad publiken tycker, säger Rosenberg.

Målgruppen för turnén är den unga publiken, barn i åldern 3–7 år är de som har mest behållning av mötet med programledarna. På varje ställe hålls en interaktiv show med improvisation, sång och skoj där barnen får påverka handlingens gång.

Kalender med sagor

Buu-klubbens turné är redan en tradition som många barn ser fram emot. Den ordnas alltid i november, i god tid före julsäsongen. Efter showen får barnen också Buu-klubbens och Röda Korsets gemensamma julkalender, som i år har designats av Heidi Gabrielsson och har ett boktema.

– Vi hoppas att barnen ska uppskatta showen och interaktionen med programledarna även om det förstås också är roligt att få en papperskalender med sig hem.

Ramberättelsen för julkalendern utspelar sig på biblioteket i Korvatunturi, där programledarna kommer att hålla till veckorna fram till jul. Varje dag öppnar de en lucka som är en fristående saga uppläst av Oscar Pöysti. Sagor från en ö är skriven av olika finlandssvenska författare, bland andra Malin Kivelä, Annika Sandelin och Henrika Andersson. Förutom de dagliga sagorna visas också en julkalender gjord av SVT, Barna Hedenhös uppfinner julen.

På Arcada i Helsingfors

Buu-turnén startar som vanligt uppe i Österbotten och första anhalt är Lappfjärds daghem i Kristinestad torsdagen den 16 november. På lördag hålls en stor Buu-dag i Vasa övningsskola. Följande vecka forstätter turnén i Åboland och avslutas med Buu-dagen i Helsingfors, som i år hålls på ett nytt ställe, nämligen Arcada.

– Eftersom Stora smedjan renoveras har vi flyttat showen till en ny adress, till Arcada som har fina utrymmen, poängterar Ann-Catrin Rosenberg.

Turnén runtom i Svenskfinland är en storsatsning av Buu-klubben, som under de två veckorna samtidigt gör de dagliga programmen för tv. Showen i Helsingfors lockar störst publik, i fjol deltog 1 300 barn. Sammanlagt brukar tv-teamet träffa cirka femtusen fans under turnén.

Fakta

Buu-turnén i södra Finland

Onsdag 22 november: Show på Åbo Svenska Teater klockan 9 och 10. Pargas, Malms skola klockan 14.

Torsdag 23 november: Katarinaskolan i Karis klockan 10. Seminarieskolan i Ekenäs klockan 14 och 17.

Fredag 24 november: Kulturhuset Grand i Borgå klockan 9 och 10. Festsalen i Nickby, Sibbo klockan 14.

Lördag 25 november: Buu-dagen i Helsingfors ordnas klockan 12–16.30 på Arcada, Jan-Magnus Janssons plats 1. Shower klockan 12.30, 14 och 15.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning