Efter nio års renovering – Tutankhamuns grav åter öppen för besökare

Tutankhamun var bara 19 år gammal när han dog, runt år 1323 före vår tideräkning. I den grav som upptäcktes 1922 fanns fler än 5 000 föremål, bland andra den berömda guldmasken. Bild: TT-AP/Amr Nabil

Efter nio år är den äntligen klar, renoveringen av Tutankhamuns grav. Nu kan svettiga turister återigen njuta av en av arkeologins mest spektakulära sevärdheter.

Även om merparten av alla lösa föremål, som den berömda guldmasken, förvaras sedan länge någon annanstans så anses ett besök i Tutankhamuns gravkammare i Konungarnas dal, väster om Luxor, ändå som något extra.

Men de många besökarna har haft sitt pris. Förutom skrapmärken vid ingångarna har forskarna också oroat sig för ventilationen och de små bruna fläckar som finns på väggarna längst inne i gravkammaren. Fläckarna, fruktade man, var ett resultat av fukt och koldioxid från de många besökarnas utandningsluft.

Slarvigt målningsarbete

I samarbete med Getty Conservation Institute i USA har nu de egyptiska myndigheterna renoverat hela gravkammaren. Inte minst de många målningar som täcker väggarna och som visar den unge faraons liv och leverne och hans möte med olika gudar i livet efter detta.

Efter att ha jämfört med äldre fotografier visade det sig dock att fläckarna fanns där redan när graven upptäcktes 1922 och att de inte vuxit i storlek sedan dess.

– De utgör inte längre något hot mot graven och de bildades nog för tusentals år sedan, antagligen strax efter att målningarna skapades, säger Lori Wong, som arbetat med projektet, till CNN.

Detta, samt andra fynd som gjorts under den nio år långa renoveringen, tyder på att det var bråttom när graven en gång färdigställdes. Exempelvis är det bara den innersta kammaren som har målade väggar, vilket är ovanligt. Dessutom saknas ett helt lager färg på en av väggarna.

Hastig död

Tutankhamun var bara 19 år gammal när han dog, runt år 1323 före vår tideräkning. Hans död var länge en gåta, men en studie 2010 visade att dödsorsaken antagligen var malaria. Undersökningen visade också att ett av faraons ben var infekterat vid tiden för hans död och att hans vänstra fot var kraftigt deformerad. Fotens vinkel antyder klumpfot, vilket i sin tur skulle kunna bero på en genetisk sjukdom, kanske till följd av inavel. Tutankhamuns föräldrar var syskon.

Sammantaget, säger Lori Wong till CNN, tyder fynden på att den unge faraons död var oväntad och att han fördes till den sista vilan i all hast. Det kan till och med ha varit så bråttom att man tog en grav som redan höll på att färdigställas och att väggmålningarna inte ens hann torka innan den förseglades, något som skulle kunna förklara de bruna fläckarna.

Tutankhamun var en fornegyptisk kung som regerade cirka 1332–1323 före vår tideräkning och han dog bara 19 år gammal. Dödsorsaken är okänd, men senare tids forskning tyder på att orsaken kan ha varit malaria.

Den unge faraon blev känd när Howard Carter och Lord Carnarvon upptäckte hans nästan helt oplundrade grav i Konungarnas dal 1922. Graven innehöll över 5 000 föremål, bland annat smycken, möbler, kläder, vin- och förvaringskrukor samt statyetter, stuvade i fyra små rum.

Fynden skapade konflikt mellan Carter och hans kollegor, om huruvida föremålen skulle tillfalla honom eller den egyptiska staten. 1928 konserverade Carter de första föremålen från graven och lät ställa ut dem på det Egyptiska museet i Kairo.

Källa: Nationalencyklopedin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning