Tuta och kör

Rafflande bilrally. Lilla Korpen och den stora biltävlingen är en tysk animation. Bild: Okänd

ANIMATION

Lilla Korpen och den stora biltävlingen

Regi: Sandor Jesse och Ute von Münchow. Manus: Katja Grübel. På finska.

Det sägs att barnen har en utomordentligt god smak när det gäller det kulturella, att de sällan eller aldrig låter sig "luras". Må så vara, men ifall jag erinrar mig rätt har det funnits stunder när kidsen varit något mindre nogräknade, inte minst i filmsammanhang.

Vilket för oss till Lilla Korpen och den stora biltävlingen, en tysk produktion. I termer av estetik och dramatik har filmen inte en chans mot de stora drakarna men trots detta är det inte otänkbart att de små liven plockar upp tråden.

Färgerna är pigga och granna och humöret är i regel på topp. Plus att det ju faktiskt handlar om djur och (låd)bilar, rättare sagt om ett rafflande bilrally.

Lilla Korpen är en riktig baddare i det hänseendet. Där resten av skogens djur sliter och har sig för att fylla på lagren inför vintern väljer vår hjälte att gasa på i all sköns ro.

Och när Lilla Korpen sista slutligen har vägarna förbi matförrådet – för ett litet smakprov – vill det sig inte bättre än att förrådet rasar samman varpå den surt förvärvade maten åker i floden.

Hoppet står nu till ett skogsrally där prispengarna uppgår till hela hundra guldmynt!

Det bäddar för fart och fläkt, för ett småbarnsäventyr där vänskapsbanden visar sig vara minst lika viktiga som själva vinsten. Filmen går i mål på barnvänliga 75 minuter och lämnar knappast några spår efter sig. Men det är roligt så länge det varar, så att säga.

Krister Uggeldahl

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning