Thunberg: Det är vi som gör skillnad

Skolungdomar på Foley square i New York inför fredagens manifestation för klimatet arrangerad av Fridays for future. Bild: Johannes Eisele

Tiotusentals unga samlades tillsammans med Greta Thunberg i New York för att manifestera för klimatet.– Just nu är vi de som gör skillnad. Om ingen annan agerar, då gör vi det, sade Thunberg till ett jublande publikhav.

Jublet svepte som en våg över folkmassan när tiotusentals ungdomar samlades i New York för en klimatmanifestation med Greta Thunberg.

– Jag är här för att hela min generations liv hänger på det, säger Jamie Margolin från Seattle.

Klimatmanifestationen inleddes i parken Foley Square på södra Manhattan på fredagen.

– Vi måste slåss och har ingen tid att förlora – vi är trötta på att vänta, säger Jamie Margolin, 17 år.

Hon är en av de amerikanska klimataktivister som talade inför kongressen i Washington DC tillsammans med Greta Thunberg i veckan.

– Det har varit fantastiskt att träffa Greta. Hon är en sådan mäktig röst och det känns bra att ha hennes solidaritet för kampen i USA, säger Margolin.

"Ingen planet B"

Nästan alla ungdomar har egna plakat som de höjer i luften. Plakaten bär budskap som "Det finns ingen planet B" och "Bränn inte vår framtid". I en megafon ställs frågan: "vad vill vi ha?". En talkör svarar "klimaträttvisa!"

Jamie Margolin har tillsammans med andra demonstranter samlats på Foley square i New York inför en manifestation för klimatet. Bild: Pontus Höök/TT

Skolklasser strömmade i klungor till Foley Square, där stämningen höjdes av rop och av musik ur högtalare. Från parken fortsatte deltagarna i en två kilometer lång marsch mot Battery Park på Manhattans södra udde, dit de anlände efter en dryg timme.

Omkring 250 000 människor hade slutit upp till demonstrationen, enligt arrangörerna.

När Thunberg kallades upp på scenen i Battery Park jublade publikhavet, och skanderade sedan "Greta, Greta, Greta".

– Vi kräver en säker framtid. Är det verkligen för mycket att begära, sade Greta Thunberg till publiken.

Fick ta paus

Hennes tal fick pausas två gånger eftersom flera i publiken behövde vård på grund av värmen och trängseln framför scenen.

Efter talet följde en stor skara efter Thunberg till tunnelbanan.

– Greta har lärt mig att oavsett hur stor man är så kan man göra skillnad, säger Penelope Davis, 7 år, från Brooklyn som deltagit i marschen till Battery Park med sin mamma.

Valde bort skolan

Saya, 15, från New Jersey har valt att inte gå till skolan i dag för att i stället medverka i demonstrationen.

– Vi vill höja medvetenheten om klimatkrisen, och vill att regeringen agerar. Det är särskilt viktigt nu när FN:s klimattoppmöte närmar sig. De måste veta att vi unga vill se en förändring.

TT: Vad har Greta betytt för dig?

– Hon är verkligen en ikon. Greta har blivit frontfigur för hela rörelsen och klev fram när ingen annan gjorde det. Hon var stenen som kastades i dammen – vi är ringarna på vattnet, säger Saya.

Värmen har stigit under dagen, väderlekstjänsten beräknar att det ska bli runt 27 grader och många hade förberett sig med kepsar och vattenflaskor.

Manifestationen hölls bara timmar innan FN:s klimattoppmöte inleds i New York.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning