Tusentals grovjobbare på väg till Finland – finska lönen kan motsvara halvt års lön i hemlandet

Snart mognar jordgubbarna och vinbären. Då anländer de ukrainska bärplockarna till Finland för att sköta grovjobbet och se till att skörden tas tillvara. Över 9 000 ukrainska säsongsarbetare gästade Finland i fjol.

– En stor del av de ukrainska bärplockarna återvänder till Finland år efter år och har redan fungerande kontakter med finländska lantbruksproducenter, säger konsul Jari Määttänen på Finlands ambassad i Kiev.

Enligt konsul Jari Määttänen på Finlands ambassad i Kiev jobbade över 9 000 säsongsarbetare i Finland i fjol. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Enligt Migrationsverkets siffror har 6 500 ukrainska säsongsarbetare hittills fått tillstånd att jobba upp till 90 dagar i Finland i år. De flesta av dem kommer till Finland för att plocka bär. De ukrainska bärplockarna är specialiserade på bär som odlas i trädgårdar, uppger Finlands ambassad.

– En del ukrainska läroinrättningar har upprätthållit ett väloljat samarbete med finländska företag i cirka femton års tid. Säsongsarbetarna rekryteras bland annat med hjälp av de ukrainska jordbruksinstituten, säger Määttänen.

En ny lag om säsongsarbete trädde i kraft i fjol. Enligt den nya lagen krävs ett tillstånd från Migrationsverket för att få utföra säsongsarbete i Finland. Migrationsverket har publicerat anvisningar om hur man söker tillstånd både på ukrainska och på ryska för att underlätta de ukrainska gästarbetarnas sits.

– De ukrainska arbetare som har biometriska pass kan ansöka om tillstånd på Migrationsverkets sajt medan de säsongsarbetare som har gamla ukrainska pass måste söka om visum här på Finlands ambassad.

Lukrativt att plocka bär

Enligt nyhetsbyrån Ukrinform och det ukrainska arbets- och näringsministeriets uppgifter är den ukrainska genomsnittslönen 10 237 hryvna eller 340 euro, vilket innebär att en månatlig förtjänst på 1 000-2 000 euro i Finland är ett rejält tillskott till den ukrainska bärplockarens kassa. Många finska uppdragsgivare erbjuder ackordslön, vilket kan ge ännu högre förtjänster.

Det har uppdagats flera fall där utländska bärplockare har utnyttjats ekonomiskt i Finland. Hur förebygger ni sådana problem?

– Vi utgår från att de finska arbetsgivarna följer kollektivavtalet i branschen och att de respekterar de spelregler som existerar. Vi kollar upp i samarbete med finska myndigheter att de arbetsgivare som anställer ukrainska bärplockare inte har plumpar i protokollet.

Hur gör ni det?

– Vi granskar till exempel polisens och skatteverkets uppgifter om de berörda företagen.

Enligt Määttänen underlättar de korta avstånden mellan Ukraina och Finland säsongsarbetet.

– Det går att flyga eller åka buss från Kiev till Helsingfors till en rimlig kostnad, vilket gör säsongsjobbet och bärplockningen lönsam.

Få av de ukrainska bärplockarna satsar på bärplockning i skogen. En lika stor anstormning av ukrainska säsongsarbetare är alltså inte att vänta då blåbären, hjortronen och lingonen ska plockas senare i sommar.

– I fjol var det högst 300 ukrainska säsongsarbetare som valde att plocka skogsbär i Finland.

Ett kilo jordgubbar kostade 46 hryvna eller 1,5 euro i Brovary utanför Kiev på onsdagen. Tusentals ukrainska säsongsarbetare ser till att också de finska jordgubbarna tas tillvara. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54