Tusentals supportrar ställer också krav

Finlands herrlag i volleyboll har inte inlett VM i Polen som de över 4 000 supportrarna i Gdansk väntat sig. En knapp seger mot Estland och en klar förlust mot Polen i var inte det som stod på supporterskarans önskelista.

Volleybollen har sedan världsmästerskapet i Polen 2014 lockat stora supporterskaror till herrarnas storturneringar. Med den finländska framgången har också åskådarna hittat grenen och framför allt hittat till de orter i Europa där stormästerskapen spelas.

Herrlaget har i också levererat, speciellt i kvalturneringarna. I tjeckiska Karlovy Vary i våras tog laget sig direkt till nästa års världsmästerskap och i danska Sønderborg i fjol lades grunden för platsen i EM i Gdansk nu. I Polen 2014 nådde laget sin bästa placering i ett världsmästerskap hittills.

Med lagets framgångar har också supporterkulturen vuxit fram och utvecklats. Volleybollen har sin egen klubb, Finfan team, som säljer t-tröjor och andra prylar och ordnar evenemang på matchorterna.

– Den här verksamheten har vuxit fram allt eftersom. I början var vi ett hundratal som reste med laget, VM i Katowice var den verkliga vändpunkten med över 5 000 supportrar, säger Sami Mattila.

Mattila har varit med från början och var länge också ordförande för Finfan team. I dag har föreningen ett 30-tal aktiva i olika delar av Finland och cirka 500 betalande medlemmar. Föreningen stöds också av landslagets sponsorer och har haft tillräckligt med resurser för att stödja juniorarbetet inom volleybollen.

Något att göra

I Gdansk ordande föreningen en supporterkväll med tillresta artister från Finland, en kväll med 800 deltagare. Estland som spelar med ett ungt lag och inte kvalificerat sig för en storturnering på ett tag har också en stor supporterskara och program för den på plats. Det estniska centret finns nära sandstranden i Sopot och på lördagens program stod en vänskaplig match mellan estniska och finländska fans. Där fick esterna revansch för förlusten på EM-arenan.

– Tanken med den här verksamheten är att ge supportrarna något gemensamt att göra mellan matcherna så att det inte blir att dricka så mycket öl, skrattar Mattila.

Han konstaterar ändå i samma andetag att när volleybollfolk från olika delar av landet lär känna varandra blir vi-andan bättre och det gemensamma hejandet på laget roligare.

Och i Gdansk finns alltså runt 4 000 finländare. Fester och lekfulla matcher i all ära, de här supportrarna har också kommit för att se herrlaget spela. Inte nödvändigtvis för att se dem vinna, men för att se dem kämpa och ge motståndarna en god match.

Upplägget klart

Upplägget i gruppspelet i Gdansk verkade på förhand rätt klart. Finland spelar med värdnationen och regerande världsmästaren Polen, vinnaren i världsligan Serbien och så med Estland. Hade statistik och förhandsspekulationer fått gälla hade Polen och Serbien varit överlägsna och Finland gått vidare som trea i gruppen. Ungefär så ser det fortfarande ut.

Hur det går är ändå ännu oklart, gruppens sista matcher spelas på måndag. Men klart är att Finland inte uppvisat ett spel som tillfredsställer supportrarna. En knapp seger mot Estland och en klar förlust mot Polen hade kanske inte varit så illa om spelet fungerat och muttrandet på läktaren har varit högljutt. De borde ha kunnat visa upp bättre takter, är det allmänna omdömet.

När dessutom de polska arrangörerna på inget sätt tog hänsyn till att det fanns två lag på planen i Gdansk utan ensidigt, högljutt och enbart på polska hejade på de egna i lördags var missnöjet i det finländska lägret utbrett.

Tränaren Tuomas Sammelvuo hittar det positiva i lagets framträdande oberoende av vad de som sitter på läktaren tycker och ännu återstår en match i Gdansk. Därefter blir det troligen en fortsättning i Krakow, dit de tre bästa lagen reser för utslagsmatcher. Lyckas Finland bli trea i sin grupp väntar tvåan från gruppen Ryssland, Bulgarien, Slovenien och Spanien.

Efter två spelade matcher är det Bulgarien som ligger trea i den gruppen.

Också damlaget

En del av supportrarna i Gdansk fortsätter till Krakow, oberoende av hur det går för Finland. Resor och hotell har beställts långt i förväg.

– De gånger Finland åkt ur och vi åkt vidare har vi haft roligt ändå. Sedan har det också funnits gånger när ingen trott att Finland skulle ta sig vidare och det blivit bråttom med biljetter och till och med med att skaffa nya visum, säger Mattila.

Finfan team står bakom alla finländska volleybollag, inte bara herrarnas. Till beach volley-turneringarna har redan större skaror från Finland hittat och att damerna börjar nå internationella framgångar ger dem också fler medföljande supportrar.

– Det skulle vara viktigt att alla damernas och herrarnas internationella storturneringar spelas vid olika tidpunkter så att supportrarna inte blir tvungna att välja, säger Mattila.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning