Demonstranter varnas i Myanmar

Ett demonstrationståg genom Myanmars näst största stad Mandalay på måndagen. Bild: TT-AP

Protesterna mot militärkuppen i Myanmar har rasat i dagar. Nu uppmanar polisen demonstranterna att skingra sig – eller möta våld. Varningen följer på ett uttalande i tv där protesterna beskrivs som olagliga.

Juntan har hittills avstått från att använda dödligt våld mot de massprotester som har brutit ut runt om i Myanmar sedan militären tog makten för en vecka sedan. Men i huvudstaden Naypyidaw har kravallpolis radat upp sig och satt upp en skylt där det står att skarpa skott kan komma att användas om demonstranterna inte skingrar sig.

Tidigare under måndagen satte polisen in vattenkanoner mot folkmassan i Naypyidaw.

Strejkar

Protesterna fortsätter runt om i Myanmar samtidigt som arbetare har gått ut i en landsomfattande strejk till stöd för ledaren Aung San Suu Kyi.

– Trots att det är arbetsdag i dag kommer vi inte att gå till jobbet, även om vi får löneavdrag, berättar 28-åriga Hnin Thazin som arbetar på en klädfabrik.

Hon var en av över tusen människor som i måndags morse samlades i en park i Rangoon – på dagen en vecka efter kuppen, då militären grep flera demokratiskt valda ledare och satte dem i husarrest, bland dem Suu Kyi och president Win Myint.

Varnar för åtgärder

I ljuset av det allt djärvare motståndet har den statliga tv-kanalen MRTV läst upp en varning om att allt motstånd till kuppen är olagligt – och att sådant som stör eller påverkar stabilitet och säkerhet kan komma att mötas med "effektiva åtgärder".

Juntan har utlyst ett års undantagstillstånd och lovar att sedan hålla nya val. Kuppen har mötts av omfattande fördömanden från omvärlden – senast av påven Franciskus som uppmanar militären att omedelbart släppa de politiska ledarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning