Tusentals på barrikaderna i massiv klimatdemonstration i Helsingfors – "Jag sålde min bil"

Kring 10 000 deltagare slöt upp på klimatdemonstration i Helsingfors. Samma dag hölls parallelldemonstrationer i Raumo, Rovaniemi och Uleåborg. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Minst 10 000 personer förväntades delta i Helsingforsdelen av den stora klimatmarsch som ordnas på flera orter i Finland i dag. När marschen drog i gång strax efter klockan 14 skallade klimatkraven längs Alexandersgatan.

Tusentals demonstranter fyller med en gång upp Alexandersgatan när demonstrationen under hög himmel och strålande vårsol börjat röra sig från Senatstorget mot Riksdagshuset. Plakaten som gungar över huvudet på demonstranterna talar ett tydligt språk: "De giriga förstör vår planet", "Fatta att vi demonstrerar för något så självklart!"

Somliga har suttit i workshop och målat slagord, somliga har ramlat in i demonstrationen av misstag.

– Det är vettigt det de säger, säger Ilkka Kerminen till hustrun Molla Leung från Degerö i Helsingfors.

De två hade planerat in en utflyktsdag till Sveaborg, men tvekar nu:

– Om vi går med i marschen först och tar utflykter senare? föreslår Leung.

Kerminen säger att klimat- och miljöfrågor borde vara störst av alla.

– Jag är verkligen bekymrad över klimatet, i synnerhet för barnens del. Gör vi inget nu så kan allt vara väldigt annorlunda här om bara trettio år, säger han.

Kerminen satsade på en tydlig klimatgärning i fjol.

– Jag sålde bilen och tänker försöka klara mig med att åka kollektivt. Precis var och en har ansvar för att stoppa klimatproblemen nu, säger han och räknar upp de problem han ser närma sig: havsytan som stiger, extrema väderfenomen, problem med livsmedelsproduktionen i världen och utsikten att miljontals människor kan tvingas bli klimatflyktingar.

"Regeringen måste beakta klimatet"

Klimatmarschen ordnades av kampanjen Korvaamaton (Oersättlig) och bakom den står ett antal miljöorganisationer och aktiva medborgare. Bland organisatörerna syns Natur och miljö, Greenpeace, Jordens vänner, Birdlife, Luontoliitto, Protect our winters, Finlands naturskyddsförbund, Fingo och WWF Finland. Kampanjens centrala krav är att klimatuppvärmningen inte överstiger 1,5 grader.

Demonstranternas krav är att de riksdagsledamöter som snart tar plats i riksdagen tar klimatfrågan på allvar och satsar på konkreta åtgärder för att skydda klimatet. På kravlistan står bland annat stora investeringar i kollektivtrafik, att sluta använda fossila bränslen före 2035. Kampanjen kräver politiska beslut om stora strukturer för att det inte ska bli den enskilda finländarens ansvar att ta hand om problemet.

Mia Rahunen, klimatexpert på WWF, hoppas att det intresse allmänheten och partierna visat för miljöfrågor kommer att synas i följande regeringsprogram.

– Vilka åtgärder som ingår beror på vilka partier som sitter i regeringen, men oavsett vilka som vinner valet tror jag att klimatfrågan blir viktig. Nationellt måste man ändå göra mycket, som att uppdatera 2030-målet för FN, säger hon.

Om Rahunen fick välja en enda åtgärd vet hon vilken det skulle vara.

– Att bestämma ett slutdatum för användningen av fossila bränslen. Utan det går det inte att reducera utsläppen i tid.

Rahunen jämför med hur diskussionen gick för snart femton år sedan och är glad över att klimatfrågan förvandlats från en marginell sak till något vardagligt som berör vanliga finländare i alla åldrar.

"Vi kan ju inte rösta"

Gymnasieeleverna Ronja Fred, Angelika Leichner, Amanda af Forselles och Nea Hartikainen från Vanda har utrustat sig med dubbelsidiga plakat som Fred gjort till marschen. De oroar sig för hur framtiden ska se ut för dem själva, men också för andra.

– Jag är bekymrad över hur det ska gå för alla djur i världen. De har ju inte gjort något, säger af Forselles.

– De människor som föds just nu kan inte göra något åt den här saken, säger Hartikainen.

– Ja, jag tänker nog också på mina kommande barn och hur deras värld ska se ut, säger af Forselles.

Ronja Fred, Angelika Leichner, Amanda af Forselles och Nea Hartikainen kom till klimatmarschen i Helsingfors på lördagseftermiddagen. En lördag kan inte skolans regler hindra en från att delta. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

De här demonstranternas personliga miljögärningar handlar bland annat om mat.

– Jag har helt slutat äta kött och mina föräldrar äger ingen bil så vi åker kollektivt. Jag vet inte vad mer jag skulle kunna göra just nu, säger Fred.

Ett av marschens krav är att mera klimatfostran införs på alla utbildningsnivåer. För en del av de unga känns det som om de skulle tvingas uppfostra sina föräldrar just nu.

– En ganska tung uppgift, säger Leichner.

Vuxna har frågat de här gymnasisterna om de verkligen tror att en klimatmarsch gör någon nytta.

– Vuxna kan vara skeptiska, men vi kan ju inte påverka genom att rösta. Vi är minderåriga, säger af Forselles.

När marschen väl kommit i gång går småbarn, skolbarn, studerande, vuxna och seniorer sida vid sida. Det är få som går mot strömmen när människotåget drar fram längs Alexandersgatan mot Riksdagshuset.

I den här kören hörs alla sorts röster: djupa basröster, tunna barnröster och sådana som hest spruckna fortsätter att ropa:

– Vad vill vi ha?

– MILJÖGÄRNINGAR!

– När?

– NU!

– När, när när?

– NU, NU, NU!

Susanna och Helga Björkell från Nordsjö går med i ledet.

– Vi är här för att vi vill att riksdagen gör mer för klimatet än hittills, säger Susanna Björkell.

Innan marschen har de pratat om varför det är så viktigt att ta väl hand om miljön där människor och djur lever. De har målat världen på sina demonstrationsplakat och kallar demonstrationen en Greta Thunberg-marsch för att hon inspirerat dem.

Läs också: Femtonårig aktivist visar vägen på klimatmarschen i Helsingfors

Susanna och Helga Björkell har talat om hur viktigt det är att ta väl hand om miljön. Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Bild: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning