Tusentals nya coronafall i Chile – "Det lättar först i höst"

En patient med andningsproblem får hjälp av en vårdarbetare på ett sjukhus i Chiles huvudstad Santiago. Bilden är tagen i fredags. Bild: Esteban Felix/AP/TT

Ytterligare nästan 7 000 personer har bekräftats smittade av det nya coronaviruset i Chile. Landets nya hälsominister tror situationen förbättras först i augusti.

Chiles regering kommer att lägga till fall som troligtvis orsakats av covid-19 till den officiella dödssiffran, meddelar landets nya hälsominister Enrique Paris.

Han tillträdde i helgen sedan föregångaren Jaime Mañalich fått mycket kritik från bland andra oppositionspolitiker och medicinska experter.

I en intervju med tidningen La Tercera säger Paris att han tror att coronasituationen kommer att vara som värst i juni.

– De två första veckorna i juli tror jag att vi kommer att få se höga tal. Jag tror att först i augusti, om Gud vill, så kommer vi se ansträngningarna från karantänen bära frukt, om människor följer dem, säger han.

Trots att hela huvudstaden Santiago sattes i karantän för en månad sedan har antalet nya fall av smittade ökat kraftigt. Sedan i fredags är städerna Valparaiso och Viña del Mar också nedstängda.

Chile har officiellt drygt 3 300 dödsfall, och nästan 175 000 bekräftat smittade. Men enligt journalistnätverket Ciper har Chile uppgett för Världshälsoorganisationen att det verkliga dödstalet egentligen är över 5 000.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning