Tusentals livsmedelsarbetare lägger ner jobbet – också Jyty och Super strejkvarslar

Bild: Mostphotos

Över 7500 arbetstagare inom livsmedelsbranschen lägger ner jobbet på sina arbetsplatser under manifestationen mot regeringens aktiveringsmodell på fredag.

Det meddelar Finlands Livsmedelsarbetareförbund, SEL, i ett pressmeddelande. Enligt förbundet berörs omkring 60 arbetsplatser av att de tusentals arbetstagarna slutar jobba under den tid den politiska åsiktsyttringen pågår i Helsingfors.

Hur länge arbetsstoppet pågår varierar. På en del arbetsplatser nöjer man sig med en halvtimme, på andra ställen blir det till och med ett dygns strejk. En stor del av arbetstagarna har meddelat att de inte tänker gå till jobbet under fredagen.

Strejkvarsel från Jyty...

Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund, Jyty, har beslutat att varsla om strejk eftersom man inte kunnat enas om ett nytt kollektivavtal.

De största medlemsgrupperna i förbundet alltså ännu är utan avtal. Under den tid det inte finns ett gällande kollektivavtal finns ingen fredsplikt, alltså skyldighet att inte vidta konfliktåtgärder, därför är strejker och övriga tilltaganden möjliga, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Avgörande i nuläget är hur förhandlingarna kring främst den kommunala sektorn framskrider. Förhandlingarna fortsätter på lördagen (3 februari).

... och från Super

Också Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super är beredda att vid behov ta till åtgärder om man inte kommer framåt i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal.

Det meddelar fackförbundet i ett pressmeddelande. För fackförbundets medlemmar är det kompenseringen för nedskärningen av semesterpengen i den offentliga sektorn som är smärtpunkten i kommunsektorns avtalsförhandlingar.

Kollektivavtalet för den kommunala sektorn och den privata saktorn gick ut den sista januari. Gällande den kommunala sektorn fortsätter förhandlingarna på lördag, för den privata sektorn i morgon, fredag.

Fackförbundet har omkring 90 000 medlemmar som arbetar inom de kommunala och privata sektorerna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03