Tusentals körsångare samlades i Helsingfors

Upp till fyratusen körsångare samlades på Kyrkans musikfest i Helsingfors i helgen.

Bland annat sjöng 900 sångare Händels Messias på Senatstorget på lördag kl. 19.

Den jättelika kören framförde de populäraste partierna ur oratoriet i en 70 minuter lång version. Lojo stadsorkester medverkade och framförandet dirigerades av Seppo Murto. Under lördagen bjöd Kyrkans musikfest också i övrigt på ett digert program med flera svenskspråkiga inslag.

Kyrkomusikfesten kulminerar i en flerspråkig festmässa på Senatstorget på söndag klockan 12. Biskop Irja Askola predikar och under mässan hörs alla beställningsverk som skrivits specifikt för Kyrkans musikfest 2017.

De första nationella kyrkomusikfesterna arrangerades i Tammerfors 1927 och i Helsingfors 1930. Finskspråkiga kyrkomusikfester arrangerades därefter vart tredje år och efter krigsåren vart femte år. Sedan kyrkomusikfesten i Jyväskylä 2012 har evenemanget gått under namnet Kyrkans musikfest, där även svenskspråkiga inslag vävts in.

Arrangörer för Kyrkans musikfest är Suomen kirkkomusiikkiliitto (Finlands kyrkomusikförbund), Finlands kantor-organistförbund, Kyrkostyrelsen, Kirkkopalvelut och Helsingfors församlingar.

Under helgen upplever den finlandssvenska kyrkomusiken ett uppsving också när Ulf Långbackas nyskrivna Mässa i mångfaldens tid uruppförs av Florakören, Brahe Djäknar och ett stort antal solister i Åbo Domkyrka sent på lördag kväll.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00