Oroligt under protester mot polisvåld i Stockholm

Kravallpoliser stoppar demonstranter vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

De personer som greps under demonstrationen i Stockholm i går släpptes under natten men är fortfarande misstänkta för brott, rapporterar TV4 Nyheterna. Kritik kommer också mot hur demonstranterna agerade.

Minst fyra personer greps under kvällen då tusentals personer samlades för att protestera mot polisens våld mot svarta i USA. Två av dessa greps vid biljetthallen på T-centralen för våldsamt upplopp och två vid Brunkebergs torg för anstiftan till våldsamt upplopp. Bakgrunden till protesterna är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande.

"Hade sannolikt genomförts ändå"

Polisen ingrep mot demonstranter på flera platser i centrala Stockholm, också pepparsprej användes. Långt fler än de 50 personer som är tillåtna att demonstrera på grund av coronarestriktionerna var på plats.

Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, säger till SVT Nyheter att man inte kan neka tillstånd med anledning av att restriktionerna riskerar att brytas.

Polis grep in för att skingra demonstrationen eftersom långt fler än 50 personer samlats. Bild: Jonas Ekströmer/TT

– Om vi hade avslagit ansökan så hade demonstrationen sannolikt genomförts ändå. Vi måste ändå ha tillit till personer som söker tillstånd för allmän sammankomst, säger Mats Eriksson.

TT har sökt polisen för kommentar kring händelseförloppet.

Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar, häpnar över att så många människor samlas mitt under en pandemi.

– Har de hål i huvudet? De förstår väl att 50 personer snabbt blir tusen? De måste ha förstått vad de sätter i gång, säger han till Aftonbladet.

Damberg: Följ rekommendationerna

Inrikesministern kommenterar nu den stora antirasistiska demonstrationen i centrala Stockholm under onsdagen.

"Det är en viktig demokratisk rättighet att demonstrera. Men vi befinner oss just nu i en pandemi där vi måste minska smittspridningen och därför råder det sedan en tid ett förbud mot sammankomster med fler än 50 personer", säger Damberg i en kommentar till TT.

Han menar att det är fortsatt viktigt att följa myndigheternas rekommendationer i krisen och uppmanar till att manifestera på digitala medier i stället för att träffas fysiskt.

"Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver."

Strandhäll kritisk mot demonstranter

Demonstranterna får kritik av socialdemokraten och Sveriges tidigare socialminister Annika Strandhäll, som själv blev vittne till konfrontationer mellan polis och personer på plats.

Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter. Bild: Jonas Ekströmer/TT

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Annika Strandhäll, numera jämställdhetspolitisk talesperson för sitt parti, till Expressen.

– På något sätt måste man börja hantera situationen och skingra folk när du har folk som trycker på utifrån och inifrån när folk kommer med tunnelbanevagnar. Jag kan förstå den spända situationen som uppstod, fortsätter Strandhäll.

En av arrangörerna till demonstrationen säger att de hade en bra kommunikation med polisen.

– När polisen upplöste demonstrationen gick jag hem. Jag tar helt avstånd från det som sedan hände och det en del personer valde att göra efteråt. När polisen bad oss avsluta så gjorde vi det, säger hon till Dagens Nyheter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning