Tusentals i protest efter politisk skandal i Tyskland

Tusentals människor demonstrerade på lördagen i staden Erfurt i tyska Thüringen. Bild: Bodo Schackow/TT-AP-DPA

Tusentals människor demonstrerade på lördagen i staden Erfurt i tyska Thüringen. De vänder sig emot att främlingsfientliga AFD i förra veckan var med och röstade fram Thomas Kemmerich från liberala FDP till ministerpresident.

Demonstranterna bar banderoller med slagord som "Vi vill inte ha ett fjärde rike" och "Vi vill inte ha makt till varje pris" medan de skanderade "Inga avtal med fascister". Enligt organisatörerna – fackförbundet DGB, välgörenhetsorganisationer, artister och politiker – deltog omkring 18 000 människor i demonstrationen.

Samarbete med AFD har hittills varit tabu och nyheten om att CDU tagit hjälp av partiet har upprört många. Bland annat förbundskansler Angela Merkel som tvingat två högt uppsatta personer i sitt parti att lämna sina poster. Senare har Merkels kronprinsessa Annegret Kramp-Karrenbauer meddelat att hon inte kommer att kandidera till att bli Merkels efterträdare, vilket har lett till ett politiskt vakuum i landet.

Thomas Kemmerlich lämnade ministerpresidentposten dagen efter utnämningen i Thüringen.

Det var första gången som AFD aktivt kunde påverka ett viktigt politiskt beslut i Tyskland.

Thomas Kemmerich från liberala FDP röstades fram med hjälp av främlingsfientliga AFD, men lämnade den nya posten som ministerpresident efter mindre än ett dygn. Bild: Michael Reichel/TT-AP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning