Tusentals har flytt bränderna på grekisk ö

Bild: Petros Karadjias

För sjätte dagen rad rasar bränder utom kontroll på den grekiska ön Evia. Tusentals hektar har förbränts och människor har flytt undan lågorna.– Det är en katastrof. Vår by är förstörd, ingenting är kvar av våra hem, säger en kvinna när hon evakueras med färja.

Värmebölja och heta vindar har lett till de värsta markbränderna på tre decennier i Grekland. På söndagen hade de bränder som hotat Atens norra förorter brunnit ut och sydväst om huvudstaden beskrivs läget som stabilt. Men på Greklands näst största ö Evia nordost om Aten rasar två brandfronter, i norr och söder, säger biträdande civilskyddsminister Nikos Hardalias.

Yngre hjälper äldre

Över 2 000 människor, många av dem äldre, har sedan i tisdags evakuerats från olika delar av Evia. Färjor har åkt skytteltrafik medan natthimlen färgats röd av eldskenet. Vid stranden vid byn Pefki hjälpte på söndagen yngre personer äldre och rörelsehindrade att ta sig till färjan. Några bars i stolar över sanden.

Över 570 räddningsarbetare bekämpar bränderna på Evia. Till sin hjälp har de flera hundra fordon och 17 flygplan och helikoptrar. Men hettan från bränderna är så intensiv att vatten från brandbekämpningsplanen förångas innan det når lågorna, skriver tidningen Eleftheros Typos.

Trotsar evakueringsorder

Kritiska röster höjs mot att bränderna på Evia ännu inte slagits ner. Många byar har räddats genom att människor trotsat order om evakuering och stannat kvar för att hindra lågorna från att nå deras hem, säger Giorgos Tsapourniotis, borgmästare i Mantoudi på Evia.

Yannis Selimis i byn Gouves på norra delen av ön är en av dem som stannat kvar.

– Staten är frånvarande. Om människor ger sig av kommer byarna utan tvivel att brinna ner, säger han till AFP.

Hardalias bemöter kritiken med att röken och vindriktningen lett till dålig sikt som försvårat vattenbombningen på Evia.

Även i grannlandet Turkiet har värmeböljan lett till stora bränder men där har regn under helgen givit brandbekämparna en hjälpande hand.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning