Tusentals gick ut för att se månförmörkelsen

Så här såg månförmörkelsen ut i Vuohijärvi nära Kouvola på fredagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Den totala månförmörkelsen överskuggades på fredagen av molnigt väder, åtminstone i södra Finland. Trots molntäcket var det tusentals entusiaster som följde med blodmånens vandring på horisonten på olika håll i landet.

Omkring 2 000 personer hade samlats i Brunnsparken i Helsingfors för att bevittna månförmörkelsen. Många hade tagit fasta på uppmaningen att kombinera mångalenskap med en picknick i sommarvärmen. Enligt Helsingin Sanomat var gårdagskvällen den varmaste under hela sommaren.

– Jag var positivt överraskad över att se så många som dök upp. Tyvärr floppade upplevelsen i Brunnsparken då vi på grund av molntäcket inte såg en skymt av blodmånen bara i några sekunders tid åt gången, berättar informatör Anne Liljeström på den astronomiska föreningen Ursa.

På nordligare breddgrader var det också svårt att se blodmånen, då månen stiger senare i norra Finland och horisonten är ljusare så här års på kvällen.

– Jag försökte få syn på månförmörkelsen i Joensuu där jag befinner mig för tillfället, men det lyckades inte speciellt bra, säger Sakari Lehtinen på Ursa.

Ny modefluga

Månförmörkelse inträffar globalt ungefär två gånger per år, men det var första gången på 18 år som fredagens totala månförmörkelse syntes i stora delar av Finland. Den totala månförmörkelsens längd var också exceptionellt lång då den varade i hela en timme och 43 minuter.

Total månförmörkelse inträffar när jorden skuggar hela månen från direkt solljus. Det röda ljuset förklaras av att det långvågiga infraröda solljuset syns bäst då det passerar jordens atmosfär och når månen i samband med månförmörkelsen.

– Vi har noterat ett ökat intresse bland den stora allmänheten att följa med mån- och solförmörkelser. Det är förhållandevis lätt att följa med dessa händelser med egen kamera och sedan publicera bilderna i sociala medier, säger professor Minna Palmroth som är medlem i Ursas styrelse.

Det nyväckta intresset för mån- och solförmörkelser har även gynnat Ursa i form av en tillströmning av nya medlemmar. Föreningens medlemsantal är nu över 18 000 personer.

– Det var en entusiastisk samling människor som samlades i Brunnsparken på fredagen. Varje gång blodmånen syntes så hördes hurra-rop och applåder, berättar Anne Liljeström.

För den som missade fredagens totala månförmörkelse kommer en ny chans den 21 januari 2019 då nästa månförmörkelse infaller. Den kommer att vara i en timme och två minuter, uppger Nasa och Ursa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning