Tusentals fortfarande utan bostad i Albanien efter skalv

Drygt 50 personer omkom i skalvet. Bild: Petros Giannakouris/TT-AP

Tre veckor efter jordskalvet i Albanien där 51 personer miste livet beräknas 12 500 fortfarande stå utan boende. Josefin Gullstrand från Sverige är en av hjälparbetarna på plats.– Man känner av det i staden. Många är känslosamma och på husväggarna finns massor av bilder på folk som är döda, säger hon.

Julen är bara ett par veckor bort och i albanska Durrës lyser julbelysningen klar över hamnstadens lilla centrum. Men bara en kort bit därifrån är resterna tydliga av det kraftiga jordskalv som totalförstörde tolv hus, skadade över 700 hus och orsakade sprickor i närmare 200 lägenhetsbyggnader.

Många av de drabbade står fortfarande utan tak över huvudet. Några exakta siffror finns inte, men uppskattningen är att det rör sig om runt 12 500 personer som inte har något boende.

En situation som dessutom riskerar att förvärras i takt med sjunkande temperaturer.

– Vintern kommer och många är utsatta. Vi behöver få in folk från kylan, säger Josefin Gullstrand om situationen.

Hon är till vardags brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Karlstad i Sverige– men är sedan nyligen en av hjälparbetarna som ingår i EU:s koordineringsinsats i Durrës, som ligger drygt tretio kilometer nordväst om huvudstaden Tirana.

MSB trappar upp

– Vi är extremt ödmjuka inför situationen och förstår att det är många personliga öden som finns därute. Samtidigt måste man gå in i sin bubbla för att hjälpa till på bästa sätt och göra så gott man kan, säger Gullstrand.

Fler än 200 utländska experter är på plats i Albanien för att delta i räddningsinsatserna. Ett arbete som inledningsvis handlade om att hitta både överlevande och omkomna bland rasmassorna.

Nu är fokus i stället riktat mot tre huvudområden: skadebedömningar av byggnader, koordinering av inkommande materiell och humanitärt stöd.

Nyligen rapporterade Sveriges Radio om hur svenskarna trappade upp sina hjälpinsatser via lastbilar fullastade med tält, sängar och madrasser.

– Vi skickar ner 500 våningssängar, alltså 1 000 sängplatser, 1 000 madrasser och 482 familjetält, sade Per Högman, verksamhetsansvarig på MSB:s logistikenhet, till SR då.

Behovet av tillfälliga sovplatser och olika former av uppvärmning har varit stort, men att inhysa människor i tält är bara en nödlösning till dess den albanska regeringen kan hitta något mer varaktigt.

Josefin Gullstrand är en av två svenska hjälparbetare på plats i Albanien. Bild: EU Civil Protection Mechanism/TT

"Fantastisk hjälpmodell inom EU"

Durrës drabbades hårdast, men skalvet slog även mot grannstaden Thumanë och orsakade betydande skador på byggnader i huvudstaden Tirana. Totalt omkom 51 personer och omkring 900 skadades.

Planen är att EU:s räddnings­insats ska lämna området den 20 december och låta de albanska myndigheterna och hjälporganisationerna fortsätta arbetet på egen hand.

– Det känns fantastiskt att EU har det här systemet där man tillsammans kan hjälpa varandra, säger Josefin Gullstrand.

Omkring 12 500 personer beräknas stå utan bostad och får i stället bo i tält. Bild: Hektor Pustina/TT-AP

Albanien drabbas ofta av seismisk aktivitet men skalvet i slutet av november var det kraftigaste på årtionden och kändes i flera länder på Balkan.

Med magnituden 6,4 hade skalvet sitt epicentrum tre mil väster om Tirana. Det kändes på många håll på Balkan och i regionen Puglia i södra Italien. Skalvet är det kraftigaste i Europa hittills under 2019. Minst 250 efterskalv har skakat landet, två av dem med magnituden 5.

1979 drabbades norra Albanien och Montenegro av ett jordskalv med magnituden 6,9. Flera städer förstördes och 136 personer omkom, 35 av dem i Albanien och 101 i Montenegro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning