Tusentals firar Woodstockjubileum

Besökare på jubileumsfestivalen i Bethel. Bild: Seth Wenig/TT-AP

Det legendariska Woodstock ägde rum 1969 och firas under helgen på samma plats – men med betydligt färre besökare än de 400 000 som bevistade festivalen då det begav sig.

Tusentals besökare iklädda hippieinspirerade outfits och med blommor i håret har färdats till den plats där Woodstockfestivalen ägde rum 15–18 augusti 1969, minnet av den högtidlighålls med en rad konserter under helgen.

Den omtalade jubileumsfestivalen Woodstock 50 som presenterades som en storsatsning med namn som Jay-Z och Miley Cyrus ställdes dock in för bara några veckor sedan. Beskedet kom inte helt oväntat, då festivalen kantats av bakslag ändå sedan den först aviserades.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en rad olika evenemang kring Woodstock ändå har blivit av. Bland annat har besökarna kunnat köpa biljetter till en minifestival på Yasgur Farm, bondgården som var en del av festivalområdet. I den närliggande staden Bethel har artister som Arlo Guthrie, som spelade på Woodstock 1969, och Ringo Starr gett konserter inne på stadens biograf.

Besökare lyssnade till musik på ett många gånger bekvämare sätt än originalpubliken gjorde 1969. Bild: Seth Wenig/TT-AP

Orsakade kaos

Nyhetsbyrån Reuters har en reporter på plats under helgen, som rapporterar att nutida besökare måste passera en metalldetektor för att ta sig in och sedan kan använda inomhustoaletter, något som inte var möjligt på området 1969. De 400 000 besökarna orsakade en del kaos.

– Allt som kunde gå fel gick fel. Men sedan blev det ändå rätt. Vi fylldes av en slags gudomlig lycka, säger besökaren Duke Devlin, 77, som liftade till Woodstock från Texas.

Många av besökarna under jubileumshelgen är veteraner från det första Woodstock, men även yngre människor med en faiblesse för 60-talsmusik och barnfamiljer har synts på området. Under lördagen och söndagen spelar Santana och John Fogerty, som även de uppträdde på Woodstock för 50 år sedan.

Arlo Guthrie spelade på Woodstocks 50-årsjubileum – och på den riktiga festivalen 1969. Bild: Seth Wenig/TT-AP

Woodstockfestivalens 50-årsjubileum högtidlighålls i staden Bethel. Bild: Seth Wenig/TT-AP

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning