Tusentals finländare bor i katastrofområdena i Tyskland – inga uppgifter om dödsfall eller saknade

Staden Dernau i Rheinland-Pfalz efter översvämningarna. Bilden tagen på söndagen. Bild: Christof Stache/AFP-Lehtikuva

Finlands ambassad i Berlin följer ständigt läget i de översvämningsdrabbade områdena i Tyskland, och samarbetet med de lokala myndigheterna är tätt.

De omfattande översvämningarna som för tillfället drabbat speciellt Tyskland har krävt omkring 165 dödsoffer. Dessutom rapporteras omkring 30 personer i Belgien ha dött på grund av översvämningarna.

Enligt Finlands ambassad i Berlin finns inga uppgifter om att finländare som bor i området skulle finnas bland de döda. Därtill har ambassaden heller inte fått några uppgifter om saknade finländare, bekräftar ambassadens kommunikationskoordinator Maija Yllä.

På grund av coronaepidemin tros inte många resenärer från Finland för tillfället befinna sig i de drabbade områdena.

Enligt ambassadens uppskattning bor omkring 15 000 finländare i Tyskland. Cirka 2 800 av dem bor i de allra värst drabbade förbundsländerna, Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen.

Också i förbundslandet Bayern, speciellt i de sydöstra delarna, har översvämningar förekommit. Enligt ambassadens uppskattning bor omkring 2 500 finländare i Bayern, vilket gör det till det näst populäraste området bland finländare efter Berlin.

Ambassaden följer ständigt läget i de drabbade områdena och är enligt Yllä i tät kontakt med de lokala myndigheterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning