30 000 evakuerade i Kalifornien - storbänder härjar

En stor brand härjar i norra Kalifornien. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Josh Edelson

En stor brand härjar i och omkring staden Paradise i norra Kalifornien. Cirka 30 000 personer har tvingats lämna sina hem, skriver The San Francisco Chronicle.

De omkring 26 000 invånarna i Paradise fick fly hals över huvud då elden drog in över staden, underblåst av torka och hårda vindar. Branden har slukat bostadsområden, sjukhus och skolor, och myndigheterna beskriver staden som totalförstörd.

– Staden är ödelagd. Allting är förstört, säger Scott Maclean, talesperson för delstatens brandskyddsdepartement.

Det är oklart hur många som skadats i branden, som är utom kontroll och nu kan dra vidare mot närbelägna Chico, med 93 000 invånare. Orsaken till branden, som bröt ut på torsdagsmorgonen lokal tid, är inte klarlagd, men det varma och torra vädret har bidragit till den snabba spridningen.

– Hela staden brinner. Vi fick åka genom lågorna för att ta oss hit, säger Paradise-bon Bob Van Camp, som lyckats fly på sin motorcykel, till tv-kanalen Action News Now.

Myndigheterna uppger att människor har lämnat sina fordon på vägarna och flytt till fots, bärande på barn och husdjur. Omfattningen av katastrofen väntas inte stå klar på flera dagar, enligt Kaliforniens brandskyddsdepartement.