Tusentals evakuerade från vulkanöar

Tusentals har evakuerats nära Papua Nya Guinea. Bild: EPA-PHOTO/ALL OVER PRESS/DEDI SINUHAJI

Tusentals personer har evakuerats från öar nära Papua nya Guinea i västra Stilla havet efter att en vulkan på ön Kadovar vaknat till liv.

Den 5 januari fick vulkanen sitt första utbrott och de senaste dagarna har aktiviteten ökat, enligt vulkanobservatoriet RVO.

RVO har för lokala medier berättat att stora stenar kastas ur vulkanen och att den har en stor spricka som löper från toppen ända ner till kusten. Sprickan har dessutom vidgats de senaste dagarna.

Mer än 3 000 personer har evakuerats från de intilliggande öarna Biem och Ruprup eftersom vulkanen på Biem också befaras ha vaknat till liv.

Papua nya Guineas premiärminister Peter O'Neill har samtidigt varnat för en möjlig tsunami i samband med vulkanutbrotten.

– Terrängen runt (Kadovar) vulkanen är väldigt brant, vilket ökar risken för ett stort skred som skulle kunna utlösa en tsunami, sade han i ett uttalande.

All flygtrafik i området har ställts in och skepp och båtar som inte deltar i evakueringen uppmanas att inte uppehålla sig i området.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning