Tusentals estländare kör för fort årligen i Finland – polisen kan inte komma åt dem i hemlandet

1 000 till 5 000 estländare åker årligen fast för fortkörning i Finland. Bild: Jenny Blomqvist/SPT

Den finska polisen har endast rätt att efterlysa utländska personer i Finland.

Estländare är den EU–nationalitet, förutom finländare, som oftast åker fast i polisens övervakningskameror. Av dem betalar endast 60 till 70 procent sina böter. Överkommissarie Dennis Pasterstein uppskattar att 1 000-5 000 estländare årligen fastnar i polisens övervakningskameror. Polisen kan ändå inte göra så mycket eftersom de inte har rätt att efterlysa dem i Estland.

– Vi har ingen makt att efterlysa dem i Estland eftersom vi inte har jurisdiktion där, men det vi kan göra är att lägga ut en efterlysning i Finland så att vi kan gripa dem om de kommer tillbaka till Finland, säger Pasterstein.

Till skillnad från estländare är ryssar en nationalitet som i hög grad betalar sina fortkörningsböter. Hela 90 procent av ryssarna betalar sina böter och det finns en relativt enkel förklaring till det.

Om ryssarna inte betalar böterna kan de inte få visum till Finland eftersom obetalda böter syns i myndigheternas system när visumansökan kommer in.

Estländare är den enda EU-nationaliteten som polisen övervakar om de kört för fort av den enkla anledningen att det inte är ekonomiskt lönsamt att övervaka andra EU-nationaliteter.

– Det är en fråga om resurser för polisen. Det kostar att fylla i blanketterna som behövs för att meddela de utländska myndigheterna att en av deras medborgare har brutit mot lagen i Finland, säger Pasterstein.

Däremot finns det så många estländare i Finland att det är ekonomiskt lönsamt att övervaka om de kör för fort. Polisen överväger att inom de närmaste åren börja övervaka hur bra svenskar och letter håller hastighetsbegränsningen i Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning