Tusentals bortförda från landområden i Tigray

En grupp för organisationen Läkare utan gränser i Tigray. Arkivbild. Bild: Läkare utan gränser via TT-AP

Myndigheter i den krigsdrabbade regionen Tigray i Etiopien anklagar säkerhetsstyrkor från en angränsande region för att tvinga bort medborgare från deras hem.

Gebremeskel Kassa, som är stabschef för det regionala interimsstyret i Tigray, säger att mellan 3 500 och 5 000 invånare som forslats bort med ett 60-tal lastbilar och bussar anlänt i staden Shire.

Anklagelsen riktas mot styrkor i grannregionen Amhara, som till stor del tog Addis Abebas parti när Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv mot Tigray i november.

Striden rörde Tigreanska folkets befrielsefronts (TPLF) styre i regionen. Enligt styret i Addis Abeba hade TPLF attackerat arméförläggningar.

Tvisten om landegendomar försvåras av att man i Amhara hävdar att TPLF illegalt tag över landområden sedan gruppens makttillträde i Tigray på 1990-talet. Det regionala styret i Amhara svarade inte på nyhetsbyrån AFP:s fråga om en reaktion på uppgifterna.

I ett utspel i februari från USA:s utrikesministerium krävde utrikesminister Antony Blinken att trupper från Amhara omedelbart skulle dras tillbaka från Tigray. Det amerikanska utspelet upprörde styret i Addis Abeba, som kallade det för "beklagansvärt".

Läkare utan gränser varnar för att många, upp emot 10 000 personer, har anlänt i Shire de senaste en till två veckorna, och att läget är "bekymrande, men har inte nått alarmerande nivåer", enligt talesperson Kate White.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning