Tusentals bekämpar bränder i fem länder

En brandman i Portugal bekämpar en skogsbrand förra veckan. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / PEDRO COSTA

Tusentals brandmän bekämpar mark- och skogsbränder i Kroatien och Montenegro. Även i Italien, Portugal och Frankrike rasar flera bränder, som fått näring av höga temperaturer, starka vindar och torka.

Tolv bränder som rasat runt den kroatiska kuststaden Split är huvudsakligen under kontroll, enligt Kroatiens premiärminister Andrej Plenković. Ett köpcenter fick evakueras, flera bilar brann upp och ett 45 kvadratkilometer stort landområde eldhärjades, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I grannlandet Montenegro har regeringen begärt att militäralliansen Nato ska skicka två plan för att bekämpa bränderna, uppger den statliga televisionen. Över hundra människor har evakuerats från kuststaden Tivat.

I Portugal uppger räddningstjänsten att de gradvis börjar få kontroll på ett flertal bränder i skogsområden i norr. Omkring 1 700 brandmän kämpar mot lågorna och flygplan och helikoptrar har satts in för att vattenbomba bränderna.

I Frankrike försöker hundratals brandmän släcka en skogsbrand omkring 15 kilometer från Nice på franska Rivieran. Branden är under kontroll, men ännu inte över. Ovanligt varmt och torrt väder har gett näring till branden.

En brand i ett populärt skogsområde utanför Rom i Italien är nu under kontroll, uppger myndigheterna. Men bränder fortsätter att rasa i södra Italien, rapporterar AFP.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03