Tusenårig guldskatt upptäckt i Israel

Tonåringar som frivilligarbetade vid en utgrävning i Israel hittade över 400 islamiska guldmynt från 900-talet. Bild: Heidi Levine/TT-Sipa Press-AP-poolfoto

En kruka med 1 100 år gamla guldmynt har hittats vid en utgrävning i centrala Israel.

Fyndet gjordes av en grupp tonåringar som arbetar som volontärer vid en utgrävning inför ett planerat bygge av bostäder. De 425 mynten är av rent guld och var valuta i abbasidernas islamiska kalifat, som var en dominerande stormakt i Mellanöstern mellan 700- och 1200-talen.

– Personen som begravde den här skatten för 1 100 år sedan måste ha planerat att hämta den igen och säkrade också kärlet med en spik så att det satt fast. Vi kan bara gissa vad det var som hindrade honom från att hämta den här skatten igen, säger utgrävningens ledare Liat Nadav-Ziv.

Fyndet beskrivs av arkeologer som extremt sällsynt. Bild: Heidi Levine/TT-Sipa Press-AP-poolfoto

Då, på 900-talet, fanns verkstäder i området. De många mynten lär ha utgjort en smärre förmögenhet, enligt Robert Kool, myntexpert vid Israels myndighet med ansvar för fornlämningar.

– Med en sådan summa hade en person till exempel kunnat köpa ett lyxigt hus i ett av de bästa områdena i Fustat, den enorma och rika huvudstaden i Egypten på den tiden, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning