Tusen kan släppas fria i Turkiet

Svallvågorna efter kuppförsöket går ännu höga. På bilden en försäljare i Gaziantep, Turkiet, som säljer porträtt av bland andra president Recep Tayyip Erdogan och Mustafa Kemal Atatürk. Bild: SEDAT SUNA

Över 11 000 av dem som gripits i Turkiet efter det avvärjda kuppförsöket sommaren 2016 ska få sina fall prövade på nytt. Åklagare har kommit fram till att de omedvetet kan ha styrts om till en telefon-app kopplad till Gülen-rörelsen.

Ett tusental av dem kommer att friges om inga nya anklagelser riktats mot dem, säger chefsåklagaren Yüksel Kocaman till statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Turkiet har hittills identifierat 215 000 användare av appen Bylock, som tros ha använts av anhängare till predikanten Fethullah Gülen. Han anklagas för att ha legat bakom kuppförsöket. Brottsutredningar har inletts mot över 23 000 av dem.

Nu säger åklagarna att många av dem kan ha omdirigerats till Bylock utan att veta om det, efter att ha laddat ner en annan app för bönetider och musik. En arresteringsorder har utfärdats för den som utvecklat appen som skickat användare vidare till Bylock. Åklagarna misstänker att Gülen-rörelsen haft ett finger med i spelet.

Efter kuppförsöket har över 50 000 människor gripits i Turkiet och ytterligare runt 150 000 har mist jobbet. Rättighetsgrupper anklagar Turkiets regering för att utnyttja kuppförsöket för att tysta kritiker, medan regeringen försvarar sig med att det är nödvändiga åtgärder för att trygga säkerheten i landet.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning