Turunen fann formen under bortaturnén – nu avgjorde han mot KooKoo

Sebastian Dyk och guldhjälmen Teemu Turunen är på ypperligt spelhumör. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

HIFK:s återkomst till hemmahallen blev en lycklig historia då laget vände ett underläge till seger i tredje perioden. HIFK har vunnit sju av sina åtta senaste matcher och hittat effektiviteten i målskyttet som var det stora problemet i höstens första matcher.

HIFK återvände till Nordenskiöldsgatan efter förra veckans bortaturné mot formstarka KooKoo som inför matchen mot HIFK vunnit sju av sina åtta senaste matcher. Efter matchen är det HIFK som kan stoltsera med sju segrar på sina åtta senaste matcher. Rödtröjorna vände matchen tack vare två powerplaymål i tredje perioden och tog hem tre seriepoäng med siffrorna 3–2.

– Det var inte den bästa matchen av oss men lyckligtvis vann vi. Pucken studsade i vår fördel i slutet. Nu gör vi mål ur de lägen som vi sumpade i början av säsongen, säger anfallaren Teemu Turunen som nu bär guldhjälmen i HIFK.

23-åriga Turunen var inblandad både i kvitteringen och i segermålet. 2–2 kom då Turunen satte en hård passning mot målet och Otto Paajanen styrde in pucken i powerplay. Segermålet var nästan identiskt – men då valde Turunen att skjuta själv.

– Jag såg inte hur pucken gick in. Vet inte om den träffade Paajanens klubba eller skridsko i det första målet. Han är bra framför målet. Han har en stark klubba så det är bara att slå dit pucken, säger Turunen.

Kallad till landslaget

Turunen har varit alldeles magisk på sistone. Matchen mot KooKoo blev den sjätte i följd där han gjort två eller flera poäng. I de fyra bortamatcherna som HIFK spelat sedan sin senaste hemmamatch gjorde Turunen 2+7 poäng. På de sex senaste matcherna har det blivit 4+10=14 poäng. Turunen (8+12=20) är bara en poäng bakom poängligaledaren, Kärpäts Juho Lammikko (7+14=21).

– Min säsongsstart var lite svår men nu har det gått bättre. I dag var jag inte så bra men det var skönt att puckarna gick i mål ändå. Ibland går det så.

Förra veckan spelade HIFK borta i Villmanstrand mot SaiPa på onsdag, i Jyväskylä mot JYP på fredag och i Vasa mot Sport på lördag. Bortaturnén gjorde laget gott, menar Turunen.

– Jag tror att vi var lite mer avslappnade. Vi satte oss ner med grabbarna och snackade ihop oss efter förlusten mot SaiPa och nu har vi spelat bättre, säger han.

Också landslagstränaren Jukka Jalonen har märkt Turunens fina form. Då lagkompisen Jere Sallinen skadade sig tog Jalonen ut Turunen till landslagstruppen som spelar EHT-turnering på hemmaplan nästa vecka.

– Det är väldigt fint. Jag har drömt om att få spela i landslaget sedan jag var en liten kille och efter att jag förra säsongen fick debutera så har jag haft som mål att komma till landslaget igen. Jag är väldigt hedrad, säger Turunen.

HIFK-KooKoo 3–2 (0–1, 1–1, 2–0)

Kärpät-Lukko 4–2 (0–1, 3–1, 1–0)

TPS-Jukurit 2–3 e str. (1–2, 0–0, 1–0, 0–1)

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning