Turkiska åklagare kräver två livstidsdomar för Gülen

Den muslimske predikanten Fethullah Gülen bor i Pennsylvania i USA. Turkiet kräver att USA utlämnar Gülen så att han kan ställas inför rätta. Arkivbild. Bild: Selahattin Sevi

Turkiska åklagare kräver att den muslimske predikanten Fethullah Gülen döms till två livstidsstraff samt ytterligare 1 900 år i fängelse för kuppförsöket förra månaden.

I det 2 527 sidor långa åtalet anklagas Gülen, som bor i USA, bland annat för att "med våld ha försökt förstöra den konstitutionella ordningen" och för att ha grundat och lett en beväpnad terroristgrupp.

Åklagarna anser att gruppen, som Ankara kallar Terrororganisationen Fethullah, har använt stiftelser, skolor, företag och medier för att få kontroll över statliga institutioner.

Gülenrörelsen

Den sunnimuslimska Gülenrörelsen grundades i slutet av 1970-talet i Turkiet av Fethullah Gülen.

Gülen har många anhängare i Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan anklagar den tillbakadragna författaren och religiöse uttolkaren för att ligga bakom kuppförsöket.

Rörelsen förnekar dock inblandning i kuppförsöket och säger att den är anhängare av demokrati och motsätter sig militära ingripanden.

Fethullah Gülen är 75 år och var en gång nära bundsförvant med Erdogan, men för ett par år sedan skar det sig ordentligt. Osämjan har pågått sedan slutet av 2013 då några av Erdogans närmaste medarbetare anklagades för korruption. Presidenten svarade med att avsätta hundratals militärer och stängde skolor som drevs av rörelsen.

Erdogan har varit misstänksam mot Gülenrörelsens starka närvaro i det turkiska samhället, bland annat i medier, polis och rättsväsende.

Fethullah Gülen bor i Pennsylvania, USA, sedan 1999 där han lever ett tillbakadraget liv. Han flyttade innan han anklagades för förräderi i sitt hemland.

Källa: AFP, Nationalencyklopedin

Polisen genomförde på tisdagen razzior på 44 företag i Istanbul som anklagas för att ha gett ekonomiska bidrag till Gülens rörelse. Med sig hade man order att gripa 120 höga chefer på företagen.

Fethullah Gülen lever sedan 1999 i självvald exil i USA. Han har de senaste åren anklagats för att leda en "parallell stat". Anklagelserna har intensifierats efter kuppförsöket och Turkiet försöker få Gülen utlämnad från USA. Gülen avvisar alla anklagelser om att han stod bakom kuppförsöket.

På tisdagen tog Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu upp Gülen under ett samtal med sin amerikanske kollega John Kerry, uppger landets utrikesdepartement. Washington har meddelat att USA vill se handfasta bevis innan landet tar ställning till en eventuell utlämning.

Sedan kuppförsöket den 15 juli har 35 000 personer gripits. 17 000 av dem har anhållits, 11 600 har släppts. Tiotusentals har suspenderats eller förlorat sina jobb i jakten på Gülenanhängare.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning