Turkisk opposition accepterar valresultatet men varnar för en "enmansregim"

Turkiska medborgare bosatta i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina firar Erdogans valseger. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR

Oppositionsledaren Muharrem Ince accepterar president Recep Tayyip Erdogans valseger, men varnar för en farlig väg för Turkiet. Rysslands och Ungerns ledare hör till dem som gratulerar Erdogan till valsegern.

Ince, som fick 15 miljoner röster – motsvarande ungefär 31 procent – uttalade sig under en presskonferens i huvudstaden Ankara.

Hans parti, socialdemokratiska Republikanska folkpartiet (CHP) – det huvudsakliga oppositionspartiet – accepterar det officiella valresultatet, och konstaterar att det ligger i linje med dess egna siffror.

Ince anser dock att Turkiet nu slagit in på en farlig väg. Han kallar det nya systemet en "enmansregim" och uppmanar Erdogan att vara en president för samtliga Turkiets 80 miljoner invånare.

Därtill påstår Ince, vars exponering i medier varit minimal i jämförelse med Erdogans, att upptakten till valet präglats av orättvisa. Han säger också att partikamraterna i CHP framgångsrikt bekämpat försök till valfusk.

– Det förekom fulspel med röster, men våra vänner som såg detta bekämpade det. I mitt eget och Turkiets namn tackar jag dem, säger han.

Muharrem Ince i Istanbul 23.6. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Fakta

Valet i Turkiet

Om ingen presidentkandidat hade fått över 50 procent av rösterna i söndagens president- och parlamentsval i Turkiet så skulle de två kandidater med flest röster gå vidare till en andra omgång.

Sammantaget ställde sex presidentkandidater upp: Recep Tayyip Erdogan, Muharrem Ince, Meral Aksener, Selahattin Demirtas, Temel Karamollaoglu och Dogu Perincek.

Opinionsmätningar tydde på att president Recep Tayyip Erdogan skulle bli omvald, men troligtvis efter en andra valomgång i juli. Vanligtvis brukar Erdogan kunna använda ekonomin som politiskt slagträ för att vinna röster. Men inflationen har stigit kraftigt och liran har förlorat omkring 20 procent i värde mot dollarn i år.

I april förra året fick Erdogan genom en folkomröstning igenom en grundlagsändring som kraftigt ökar presidentens makt. Dessa ändringar kommer att träda i kraft efter valet.

I parlamentsvalet har både regeringen och oppositionen bildat koalitioner för att försöka få majoritet.

Bakgrund

Turkiets nya författning

I april 2017 genomfördes en folkomröstning om en ny författning i Turkiet. Folkomröstningen resulterade – med ytterst knapp majoritet – i att presidentämbetet får utökad makt.

Bland annat får presidenten starkare befogenheter att personligen utse ministrar samt en eller flera vicepresidenter. Rollen som premiärminister, som i dag hålls av Binari Yildirim, upphör även att existera efter söndagens presidentval.

Presidenten och parlamentet får nu möjlighet att välja fyra medlemmar till HSYK, ett råd av domare och åklagare som spelar en nyckelroll i att tillsätta juridisk personal i landet.

Parlamentets möjligheter att granska och ställa regeringen och presidenten till svars minskas bland annat genom att kravet på att regeringen ska godkännas av parlamentet avskaffas.

Enligt den nya författningen kan undantagstillstånd införas i landet vid "uppror mot hemlandet" eller "våldshandlingar som hotar att dela landet". Det initiala undantagstillståndet införs i sex månader, till skillnad från tre månader i dag, och kan sedan förlängas av presidenten med fyra månader åt gången.

Antalet ledamöter i parlamentet höjs från 550 till 600, och minimiåldern för ledamöter sänks från 25 till 18. Parlamentsval kommer att hållas vart femte år i stället för vart fjärde, och på samma dag som presidentvalet.

Med den nya författningen kan presidenten fortsatt maximalt sitta två mandatperioder om fem år vardera – med den nya författningen nollställs dock mandattiden, vilket ger Erdogan möjlighet att sitta fram till år 2028.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning