Turkisk militär förbereder militär insats i Syrien

Turkiskt artilleri nära gränsen mot Syrien. Bild: DHA/AP/TT

Donald Trump gav grönt ljus åt Turkiet att gå in militärt i nordöstra Syrien. Efter ett dygns kritik backade han något, och varnade Turkiet för att gå för långt.– Då kommer de att lida under vår vrede och en extremt decimerad ekonomi, sade Trump.Turkiet svarande med att de är redo att gå in i Syrien.

Under måndagen fick Donald Trump kritik från i stort sett alla sina allierade, inklusive inifrån sitt eget parti, för sitt plötsliga beslut att dra tillbaka trupper i norra Syrien och ge grönt ljus åt Turkiet att gå in militärt i Syrien.

USA:s president varnade på Twitter Turkiet för repressalier om de går för långt i sina militära insatser, och upprepade hoten när han på kvällen pratade med pressen. Han sade då att USA kan "utplåna" den turkiska ekonomin.

– Jag har sagt till Turkiet att om de på något sätt går över gränsen för vad vi anser är humant så kommer de att lida under vår vrede och en extremt decimerad ekonomi, sade Trump.

"Vi är poliser"

Han stod dock fast vid att dra tillbaka USA:s närvaro i regionen.

– Vi vill ta hem våra soldater från dessa oändliga krig där vi är som en polisstyrka. Vi strider inte, vi är poliser.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade på måndagen att en militär insats kan komma "vilket natt som helst, utan varning". Och det turkiska utrikesdepartementet uppgav sent på kvällen att landets militär är klar med alla förberedelser för en möjlig insats i nordöstra Syrien.

Uppgifterna kom strax efter att en talesperson för Vita huset uppgett att USA har dragit tillbaka mellan 50 och 100 soldater från den turkiska gränsen i norra Syrien, och då även sagt att Turkiet är nära att agera.

– Det ser ut som att Turkiet är fast beslutet att inleda någon form av militär insats. Amerikanska soldater kommer inte att vara inblandade, säger talespersonen.

"Hugg i ryggen"

De nu tillbakadragna soldaterna fungerade som en buffert mellan turkiska styrkor och den kurdiskledda SDF-milisen. Talespersonen betonade att soldaterna flyttats till annan ort i Syrien, och inte lämnat landet.

USA:s återkallande innebär i praktiken att man slutar skydda SDF – som spelat en avgörande roll i striderna mot IS i Syrien.

– Dagens uttalande (från USA) kom som en överraskning och man kan kalla det för ett hugg i ryggen, säger SDF-talespersonen Kino Gabriel i en intervju med en lokal tv-station enligt Reuters.

Milisen säger att man kommer att försvara sig och har varnat för fullskaligt krig vid en turkisk insats.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning