Turkisk ilska över EU

EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Bild: Thierry Charlier

Relationerna mellan EU och Turkiet är återigen på väg mot en bottennivå. "Oacceptabelt" säger myndigheterna i Ankara om EU:s upprepade oro över gripanden och tillslag.

I ett uttalande från EU:s utrikeschef Federica Mogherini på tisdagen listas en lång rad händelser, däribland helgens gripanden av ledare inom prokurdiska partiet HDP, förnyade åtgärder mot journalister och åtgärder för ett återinförande av dödstraff. Allt kallas sedan för en "extremt oroande utveckling som skadar rättssamhället, respekten för mänskliga rättigheter och fundamentala friheter".

Turkiska utrikesministeriet svarade snabbt och ilsket - "oacceptabelt" heter det bland annat i ett skriftligt uttalande där EU kritiseras för att inte "förstå" Turkiets kamp mot terrorismen.

Ingen visumfrihet?

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar samtidigt för att det kommer att vara Turkiets fel om landet inte får den visumfrihet som utlovats i vårens stora flyktingavtal mellan Bryssel och Ankara.

– Allt det som turkiska myndigheter gör får mig att tro att i slutändan vill inte Turkiet vara redo att respektera europeiska normer, sade Juncker i ett tal i Brygge.

EU-kommissionen väntas under onsdagen komma med sin årliga rapport om läget i Turkiet och de övriga länder som strävar efter medlemskap i EU. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46