Turkisk domstol frigav flera människorättsaktivister

Tyska aktivisten Peter Steudtner efter att han frigavs i natt.Bild: Lehtikuva/AFP/Yasin Akgul

En turkisk domstol frigav sent i går kväll åtta människorättsaktivister. Bland dem finns människorättsorganisationen Amnesty Internationals landschef Idil Eser samt den svenske IT-konsulten Ali Gharavi.

Försvarsadvokaten uppger att Gharavi och en annan frigiven, som är tysk medborgare, är fria att lämna landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I Turkiet inleddes på onsdagen en rättegång som förorsakat mycket internationell kritik. Sammanlagt 11 människorättsaktivister anklagas för terrorrelaterade brott.

Guardian skriver att tio av de elva aktivisterna har frigivits mot borgen. Tidningen rapporterar att åtalen mot den elfte anklagade Taner Kilic, ordföranden för Amnesty i Turkiet, behandlas i en skild rättegång i staden Izmir. Enligt AFP deltog Kilic ändå, via en videolänk, i rättsbehandlingen som ordnades i Istanbul på onsdagen.

Personerna som frigivits greps i juli då de samlats på en ö i närheten av Istanbul. De anklagas för medlemskap i en terrororganisation och föreberedelse av en statskupp.

Kilic däremot greps redan i juni. Han anklagas för att ha känt till mötet i samband med vilket de tio andra åtalade greps.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00