Turkiet: Vi tar över kampen mot IS – turkiska styrkor beredda att gå över gränsen

Bild tagen från den turkiska sidan av gränsen mot Syrien. Bild: Lefteris Pitarakis/AP-TT

Snart inleder vi vår militäroffensiv i norra Syrien, meddelar Turkiet – och påstår att huvudmotivet är att bekämpa IS.Enligt obekräftade uppgifter ska turkiska styrkor ha börjat korsa gränsen.

Den turkiska militären kommer att gå in i Syrien "inom kort", skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, i en artikel i The Washington Post.

Offensiven kommer att ske tillsammans med den turkiskstödda rebellalliansen Fria syriska armén.

Militären har redan påbörjat sin offensiv, uppger en turkisk källa för nyhetsbyrån Bloomberg. Detta har dock inte bekräftats från något annat håll och försvarsminister Hulusi Akar säger i sin senaste kommentar att förberedelserna inför insatsen fortsätter.

Klart är i alla fall att Istanbul förstärkt sin närvaro vid gränsen med fler militärfordon. En stor kolonn har rullat in vid staden Akçakale, enligt AFP:s utsända. Den ligger precis vid gränsen till syriska Tel Abyad, en av två orter som amerikanska soldater dragit sig undan från inför den turkiska offensiven.

Attack

Samtidigt har Turkiet attackerat mål vid en annan gränsstad, Ras al-Ain, enligt de kurdiskledda SDF-styrkorna som kontrollerar de områden där den turkiska militären planerar att gå in.

"Det resulterade inte i några skador bland våra styrkor. Vi svarade inte på denna oprovocerade attack. Vi står redo att försvara folket i nordöstra Syrien", skriver SDF på Twitter.

Skärmytslingar mellan turkiska och kurdiska styrkor sker dock regelbundet längs gränsen och det är oklart om den påstådda attacken är en del i förberedelser för Turkiets offensiv.

Oklara motiv

USA:s president Donald Trump har gett motstridiga besked om vad hans beslut i måndags om att dra tillbaka amerikanska soldater från nordöstra Syrien egentligen innebär. Till en början tolkades det som att USA lämnade fältet helt fritt för en turkisk invasion. Men efter häftig kritik på hemmaplan har Trump hotat att sänka Turkiets ekonomi om landet går för långt i sin offensiv.

Han har också påstått att tillbakadragandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkor som varit Washingtons viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. SDF – som offrat tusentals soldater för att krossa terrorrörelsen – kallar dock USA:s beslut för ett hugg i ryggen.

Analytiker har varnat för att IS skulle kunna återta mark i Syrien i det förmodade kaos som skulle uppstå under en turkisk invasion.

"Lägg ner vapnen"

Men Turkiet framställer nu sin offensiv som en del i att landet tar över befälet i kampen mot terrorrörelsen.

"Under ett telefonsamtal med president Recep Tayyip Erdogan i söndags gick president Trump med på att föra över ledarskapet för kampen mot Islamiska staten till Turkiet", skriver Fahrettin Altun. Han uppmanar de kurdiska styrkorna att lägga ner sina vapen. "Eller så lyssnar de till sina befälhavare, som uppmanar dem att strida mot de turkiska styrkorna – i sådana fall har vi inget annat val än att stoppa dem från att störa våra insatser mot IS".

Turkiets huvudsakliga mål har dock länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

Erdogan vill dessutom upprätta en "säker zon" i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunniarabiska syrier.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning