Turkiet utlovar hämnd efter dubbeldåd – dödsantalet stiger

Minst 38 människor har dödats i dubbla sprängdåd på lördagskvällen vid fotbollsklubben Besiktas hemmaarena i centrala Istanbul. Bild: AFP / Lehtikuva/Goktay Koraltan

Samtidigt som flaggorna vajade på halv stång under en dag av landssorg pratade turkiska ministrar om hämnd. Ett dubbelattentat vid en fotbollsarena i Istanbul tog 38 människors liv, och den turkiska regeringen pekar ut den kurdiska PKK-gerillan som ansvarig för dådet.

Dagen efter det dödliga dådet blickar Turkiets regering hämndlystet mot den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan. Premiärminister Binali Yildirim säger att regeringen är nästan helt säker på att PKK ligger bakom attacken, rapporterar Reuters.

– Undersökningen pågår fortfarande, men vi kan nästan säga att vi inte har några tvivel om att det här var PKK:s verk, säger Yildrim, som under dagen besökt skadade på ett sjukhus.

Inrikesministern Süleyman Soylu, som deltog vid begravningen för några av de poliser som dödades i attacken, utlovar hämnd mot attentatsmännen.

– Förr eller senare får vi vår hämnd. Det blod som spillts ska hämnas till vilket pris som helst, säger han.

Polisbuss måltavla

Av de 38 personer som dödades i attentaten var 30 poliser, sju civila och en ännu oidentifierad. En av måltavlorna var en polisbuss.

– En bil full med sprängmedel förmodas ha exploderat där vår kravallstyrka sattes in strax efter det att fotbollsfansen skingrats efter matchen, säger Soylu.

Den andra sprängladdningen utlöstes bara 45 sekunder senare av en självmordbombare i en park nära fotbollsarenan, efter det att bilbomben utlösts med hjälp av en fjärrstyrning.

Terrorforskaren Hans Brun vid King's college i London säger till TT att poliser verkar ha varit själva målet för attacken, vilket möjligen kan tala för att PKK ligger bakom. Samtidigt poängterar han att det är svårbedömt och att det behövs mer information innan man pekar ut någon grupp.

– Jag skulle rekommendera att man avvaktar lite, säger Hans Brun.

Inga större förändringar

Han tror inte att attentatet kommer att få några omedelbara konsekvenser i Turkiet eller för PKK.

– Den turkiska regeringen pressar redan PKK och anklagar dem i tid och otid för olika terrordåd. Det här medför inga större förändringar i praktiken. Det här är en del av den vardag som folket i Turkiet måste leva med, tyvärr, säger Hans Brun.

Enligt inrikesminister Süleyman Soylu har 13 personer gripits misstänkta för inblandning i dåden.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning