Turkiet och USA i öppet gräl om luftvärnssystem: "USA:s ultimatum inte i Natoanda"

Enheter ur det ryska luftvärnssystemet S-400 under en militärparad i Moskva. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

USA anser att Turkiet bryter mot sina åtaganden gentemot Nato genom köpet av det ryska luftvärnsvärnssystemet S-400. Turkiet anser att USA bryter mot sina åtaganden gentemot en Natomedlem genom att straffa Ankara för köpet.

I ett uttalande morrar det turkiska försvarsdepartementet över ett brev som USA:s tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan nyligen skrev till sin turkiska kollega Hulusi Akar. Brevets "ordval och infallsvinkel" bröt enligt departementet mot "alliansens anda (och) orsakade oro".

Det hypermoderna stridsflygplanet F-35. Arkivbild. Bild: Ross D. Franklin/AP/TT

USA oroas i sin tur för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring det hypermoderna smygarflygplanet F-35 ska läcka ut. Washington har ifrågasatt möjligheten till teknisk anpassning inom Nato för Turkiet och har hotat med att stoppa samproduktionen av F-35 – men Turkiet har envisats med att genomföra köpet.

I brevet slamrar Shanahan också med hotet om att den 31 juli kasta ut alla de turkiska piloter som övar på F-35 från USA, och stoppa vidare utbildning.

Turkiska försvarsdepartementet understryker nu vikten av "fortsatt dialog baserad på ömsesidig respekt och vänskap och ansträngningar för att hitta en lämplig lösning på frågorna".

I helgen sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att de första leveranserna av S-400 väntas under första halvan av juli.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning