Turkiet misstänker uigurer för nattklubbsattacken

BEVAKNING. Polisen har gripit tiotals personer misstänkta för inblandning i terrordådet i Istanbul på nyårsdagen. Bild: Lehtikuva/Yasin Akgul

Gärningsmannen i nyårsnattens nattklubbattack är sannolikt en uigur, uppger Turkiets vice premiärminister Veysi Kaynaki. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

Enligt nyhetsbyrån Dogan har myndigheterna skärpt gränskontrollerna för att förhindra att gärningsmannen flyr.

Polisen har i dag gripit flera personer i Istanbuls förstäder för inblandning i attacken, rapporterar den statsägda nyhetsbyrån Anadolu. Enligt nyhetsbyrån är de gripna uigurer från Kina. Myndigheterna uppger att det är möjligt att attacken genomfördes av en terroristcell som har medlemmar från Centralasien.

De flesta uigurerna bor i Kina men det finns även uigurer i de tidigare Sovjetrepublikerna.

Utländska agenter

Turkiska myndigheter har tidigare uppgett att 36 personer har gripits för terrordådet. I går sade Turkiets utrikesminister att gärningsmannen är identifierad.

Extremiströrelsen IS har tagit på sig skulden för attacken, som krävde 39 människors liv. Det är första gången som IS erkänt en så stor attack i Turkiet.

Turkiet andra vice premiärminister Numan Kurtulmus uppger att utländska underrättelsetjänster kan stå bakom attacken, rapporterar tidningen Hürriyet.

Enligt Kurtulmus är det inte möjligt att någon genomförde attacken utan stöd. Han ville inte avslöja vilka underrättelsetjänster som misstänks.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning