Turkiet lovar svara på nya USA-sanktioner

USA:s president Donald Trump ökar trycket på Turkiet, vars gripande av den amerikanske pastorn Andrew Brunson har gjort den redan dåliga relationen mellan länderna bottenfrusen. Bild: TT/AP/Andrew Harnik

USA:s president Donald Trump ökar trycket på Turkiet, vars gripande av den amerikanske pastorn Andrew Brunson har gjort den redan dåliga relationen mellan länderna bottenfrusen. Samtidigt lovar regeringen i Ankara att svara på eventuella nya sanktioner från USA.

– Vi har redan svarat baserat på Världshandelsorganisationens (WTO) regler, och vi kommer att fortsätta att göra det, säger Turkiets handelsminister Ruhsar Pekcan, rapporterar AFP med hänvisning till den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

I torsdags meddelade den amerikanske finansministern Steve Mnuchin att USA är redo att införa nya sanktioner – utöver de redan tillkännagivna – om inte Brunson släpps. Pastorn, som driver en kyrka i turkiska Izmir, anklagas för samröre med Gülenrörelsen, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ser som ansvarig för kuppförsöket 2016.

Dagen därpå höjde Trump tonläget, och anklagade Turkiet för att ha utnyttjat USA under många år, samtidigt som han beklagade sig över att den "underbare" pastorn hålls som "gisslan".

– Vi kommer inte att betala någonting för att få en oskyldig man släppt, men vi skär ner på Turkiet! fortsatte Trump.

Den turkiska liran har de senaste veckorna tappat kraftigt i värde. Vid lunchtid på fredagen kostade en amerikansk dollar 6,09 lira.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03