Turkiet lovar "ansvarsfull" insats – 181 militära mål har attackerats

"Insatsen kommer bara att rikta in sig mot terrorister och deras gömställen, skydd, positioner, beväpnade fordon och utrustning", skriver Turkiets FN-ambassadör Feridun Sinirlioglu. Bild: Burhan Ozbilici/AP-TT

Turkiet inledde i går kväll en markoffensiv i norra Syrien. Åtminstone 15 personer ska hittills ha dödats. FN:s säkerhetsråd möts i dag för att diskutera läget i norra Syrien.

Turkiet skriver till FN:s säkerhetsråd att offensiven i Syrien kommer att vara "proportionerlig, övervägd och ansvarsfull", enligt ett brev som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

"Insatsen kommer bara att rikta in sig mot terrorister och deras gömställen, skydd, positioner, beväpnade fordon och utrustning", skriver landets FN-ambassadör Feridun Sinirlioglu.

Säkerhetsrådet kommer att mötas i dag för att diskutera situationen i Syrien.

181 mål attackerats

Sent på onsdag kväll meddelade det turkiska försvarsministeriet att marktrupper har gått in på syrisk mark. 181 militära mål har attackerats bland annat genom bombningar från luften, meddelar det turkiska försvarsministeriet enligt Reuters.

Rapporter om explosioner och tusentals civila som flyr angreppen följer på Turkiets militäroffensiv mot kurdisk milis i nordöstra Syrien. Den kurdiskledda SDF-milisen, som är mål för angreppet, hart meddelat att man avbryter sina insatser mot terrorrörelsen IS.

Det råder stor panik bland befolkningen, uppger SDF.

Enligt milisen har civila områden bombats och tusentals människor flyr från de angripna områdena, rapporterar Reuters.

Minst 15 människor har dödats varav åtta civila, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien, skriver nyhetsbyrån AFP. Dessutom har ett 40-tal skadats.

SDF vädjar till USA och dess allierade att upprätta en flygförbudszon i området för att skydda de kurdiska styrkorna från turkiska attacker.

Motstridiga besked

USA:s president Donald Trump uppger att USA tagit några högt uppsatta IS-krigare och förflyttat dem till säkra platser. Enligt medieuppgifter rör det sig om två brittiska terrorister som kallas "The Beatles", som flyttats till Irak.

Trump säger att Turkiet kommer att ta över ansvaret för de IS-fångar som kurderna i dag har ansvar för.

Trump beslutade i måndags att dra tillbaka amerikanska soldater från nordöstra Syrien. Han har dock gett motstridiga besked om vad detta egentligen innebär. Till en början tolkades det som att USA lämnade fältet helt fritt för en turkisk offensiv. Men efter häftig kritik på hemmaplan har Trump hotat att sänka Turkiets ekonomi om landet går för långt i sin militärinsats.

Han har också påstått att tillbakadragandet inte innebär att USA överger de kurdiska styrkor som varit Washingtons viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. SDF – som offrat tusentals soldater för att krossa terrorrörelsen – kallar dock USA:s beslut för ett hugg i ryggen.

USA:s ambassadör i Ankara har kallats upp av utrikesdepartementet för att informeras om Turkiets militäroffensiv i nordöstra Syrien, rapporterar CNN Türk enligt Reuters.

Analytiker har varnat för att terrorrörelsen IS kan komma att återta mark i Syrien i det förmodade kaos som kan uppstå under den turkiska insatsen.

Samtal med Trump

Men Turkiet framställer sin offensiv som att den, utöver att driva bort kurdisk milis, även syftar till att ta över befälet i kampen mot IS.

"Under ett telefonsamtal med president Recep Tayyip Erdogan i söndags gick president Trump med på att föra över ledarskapet för kampen mot Islamiska staten till Turkiet", skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, i en artikel i The Washington Post.

Turkiets huvudsakliga mål har dock länge varit att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Erdogan vill dessutom upprätta en "säker zon" i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunnimuslimska arabiska syrier.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning