Turkiet lämnar Istanbulkonventionen mot kvinnovåld

En manifestation mot kvinnovåld i Istanbul under internationella kvinnodagen den 8 mars. Bild: Emrah Gurel/TT-AP

Turkiet drar sig ur Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor. Beskedet har utlöst ilska bland rättighetsgrupper som uppmanar till protester och Europarådets generalsekreterare kallar det en stor motgång.

– Ta tillbaka beslutet, återgå till konventionen, skanderade tusentals personer som deltog i en protest i Istanbul.

Konventionen, som bär den turkiska mångmiljonstadens namn, skrevs under 2011 av EU och ytterligare 45 länder. Det var den första i sitt slag som kräver att lagstiftning införs mot bland annat våld i hemmet och könsstympning.

Turkiet har inte angett något skäl till varför man nu drar sig ur pakten. I en kommentar på Twitter skriver Zehra Zumrut, minister med ansvar för familj, arbete och sociala frågor, att kvinnors rättigheter redan garanteras av landets lagar.

"Vårt juridiska system är tillräckligt dynamiskt och starkt för att genomföra nya förordningar om det behövs", skriver Zumrut utan att ge någon ytterligare förklaring.

Europarådets Istanbulkonvention är ett omfattande avtal med syfte att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor samt våld i hemmet. Konventionen lades fram 2011 och trädde i kraft 2014.

Det är den första juridiskt bindande konventionen om våld mot kvinnor i Europa och öppnades för undertecknande vid ett ministermöte i Istanbul i Turkiet.

I Istanbulkonventionen fastslås att våld mot kvinnor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Den fördömer alla former av våld mot kvinnor och beskriver våldet som ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män.

Stater som ratificerar dokumentet förbinder sig att upprätthålla en viss juridisk standard gällande exempelvis våldtäkt, sexuella övergrepp, könsstympning, hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap.

2019 hade konventionen signerats av 45 stater och EU. Turkiet var först att ratificera konventionen. Flera EU-länder som undertecknat har dock ännu inte ratificerat.

Källa: Europaparlamentet

"Skadar familjer"

Konservativa krafter i Turkiet har hävdat att Istanbulkonventionen utgör ett hot mot familjen och påstår att den uppmuntrar till skilsmässor. De hävdar också att pakten främjar en "hbtq-livsstil".

Men kritiken mot beslutet är skarp.

Gokce Gokcen från oppositionspartiet CHP säger att det innebär att Turkiet "fortsätter låta kvinnor vara andra klassens medborgare och låta dem bli mördade".

Europarådets generalsekreterare Marija Pejcinović beklagar Turkiets avhopp och kallar det för en stor motgång i arbetet med våld mot kvinnor.

"Istanbulkonventionen ses allmänt som en gyllene standard för internationella ansträngningar för att skydda kvinnor och flickor från det våld som de utsätts för dagligen i våra samhällen", skriver hon i en kommentar.

"Fel signal"

En talesperson för Tysklands utrikesdepartement konstaterar i ett uttalande att beskedet sänder helt fel signaler till Europa och till Turkiets kvinnor.

"Inga kulturella, religiösa eller andra nationella traditioner får tjäna som ursäkter för att bortse från våld mot kvinnor", säger talespersonen i det tyska uttalandet.

Våld mot kvinnor är ett ständigt närvarande – och enligt rättighetsgrupper växande – problem i Turkiet. Landet för ingen officiell statistik, men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) utsätts 38 procent av landets kvinnor för våld från en partner någon gång i sitt liv, jämfört med runt 25 procent i Europa.

300 mördade

Enligt rättighetsgruppen Vi ska stoppa mord på kvinnor mördades 300 kvinnor i Turkiet förra året. Generalsekreteraren Fidan Ataselims uppmaning till protester hörsammades snabbt.

Turkiet är inte ensamt om att vilja dra sig ur Istanbulkonventionen. Även Polen har diskuterat frågan eftersom landets styrande parti tycker att konventionen är för liberal.

Läs också: Därför fylls Instagram med svartvita porträtt

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning