Turkiet: Hot fungerar inte

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och USA:s utrikesminister Mike Pompeo vid ett tidigare tillfälle i sommar. Arkivbild. Bild: TT/AP/Yves Herman

Hot och sanktioner kommer inte att fungera, säger Turkiets utrikesminister om USA:s sanktioner mot två ministrar.

– Vi har sagt från början att den andra sidans hotfulla ton och sanktioner inte kommer att ge resultat. Vi upprepade detta i dag, säger Mevlüt Cavusoglu.

Uttalandet kom efter ett möte med USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Singapore.

USA har nyligen infört sanktioner mot två ministrar i den turkiska regeringen, vilket Turkiet har kallat oacceptabelt. Sanktionerna kom till stånd efter det att den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som suttit frihetsberövad i Turkiet sedan 2016, i förra veckan sattes i husarrest.

Brunson greps i oktober 2016 misstänkt för samröre med Gülenrörelsen samt den kurdiska PKK-gerillan, båda terrorstämplade i Turkiet.

Ministrarna är överens om att fortsätta arbeta för att lösa den diplomatiska krisen mellan länderna och hade "ett konstruktivt samtal", enligt det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert.

– Jag hoppas att de ser det här för vad det är, ett bevis för att vi verkligen menar allvar, säger Mike Pompeo om sanktionerna.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning