Turkiet häver undantagstillstånd

Erdogan-anhängare i Ankara firar tvåårsdagen av den misslyckade militärkuppen 2016. Nu är undantagstillståndet som då infördes borta.Bild: AP/Burhan Ozbilici

Undantagstillståndet infördes för två år sedan efter den misslyckade statskuppen då blodiga strider bröt ut i Istanbul.

Tillståndet löpte ut klockan 01 natten till torsdagen lokal tid, sedan regeringen inte begärt någon ny förlängning, rapporterar nyhetsbyrån Anatolia.

Oppositionen är dock rädd för att det borttagna undantagstillståndet, i stället för att ge en mer normal situation, kommer att ersättas med mer repressiva lagar.

Undantagstillståndet har förlängts sju gånger sedan det infördes och möjliggjort fängslandet av runt 80 000 personer. Det har också medgett uppsägningar i stor skala inom statliga verksamheter.

Förutom att anhängare till Gülen-rörelsen har fängslats, som president Erdogan anklagar för att ha legat bakom kuppen, har även kurdiska politiker, människorättsaktivister och vänsteraktivister gripits och fängslats under undantagstillståndet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00