Turkiet har inlett deporteringen av IS-fångar

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu berättade om deporteringen av IS-fångar redan förra veckan. Nu har den inletts, enligt turkisk statlig tv. Bild: Burhan Ozbilici/AP-TT

Turkiet har inlett deporteringen av IS-fångar till deras hemländer, enligt turkisk statlig tv.

Beskedet kommer några dagar efter att landets inrikesminister varslat om att fångarna ska skickas hem – trots att flera har fått sina medborgarskap indragna.

– Vi säger till dem: Vi skickar tillbaka dessa personer till er, och vi börjar med det från och med måndag, sade Süleyman Soylu till den statliga nyhetsbyrån Anatolia i fredags.

Turkiet har kritiserat flera europeiska länder för att inte ta hem medborgare som stridit för IS i Syrien. I samband med att Turkiet för några veckor sedan inledde en militäroffensiv i landet har flera tillfångatagits.

Bland de fångar som har deporterats finns en amerikan, enligt Anatolia som citerar en talesperson för inrikesdepartementet. Senare i veckan kommer även sju tyska medborgare att skickas tillbaka. Enligt Yle, som hänvisar till turkiska inrikesministeriet, ska inga finländare finnas bland dem som nu deporteras.

Hur många som kommer att deporteras är inte känt. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade i förra veckan att det finns totalt 1 201 IS-fångar i turkiska fängelser medan ytterligare 287 tillfångatagits i Syrien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning