Turkiet fryser amerikanska ministrars tillgångar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Bild: TT/AP/Burhan Ozbilici

Turkiet ska frysa amerikanska ministrars tillgångar i Turkiet – "om de har några" – meddelar landets president Recep Tayyip Erdogan.

Det är något oklart vilka ministrar Erdogan syftar på, han specificerade inte närmare än att det rörde sig om "justitie- och inrikesministrar". USA har inget inrikesdepartement på samma sätt som Turkiet, men Ryan Zinke är inrikesminister och Kirstjen Nielsen säkerhetsminister. Jeff Sessions är USA:s justitieminister.

Utspelet är det senaste i fallet med den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som suttit frihetsberövad i Turkiet sedan 2016. USA införde nyligen sanktioner mot två ministrar i den turkiska regeringen, inrikesministern Süleyman Soylu och justitieministern Abdulhamit Gül, som fick sina tillgångar i USA frysta.

De båda turkiska ministrarna uppger att de inte har några tillgångar i USA, och det är osannolikt att de amerikanska har några i Turkiet, vilket gör sanktionerna högst symboliska.

Brunson greps i oktober 2016 misstänkt för samrörelse med de i Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen och kurdiska PKK-gerillan. Förra veckan sattes han i husarrest.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00