Turkiet fryser amerikanska ministrars tillgångar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: TT/AP/Burhan Ozbilici

Turkiet ska frysa amerikanska ministrars tillgångar i Turkiet – "om de har några" – meddelar landets president Recep Tayyip Erdogan.

Det är något oklart vilka ministrar Erdogan syftar på, han specificerade inte närmare än att det rörde sig om "justitie- och inrikesministrar". USA har inget inrikesdepartement på samma sätt som Turkiet, men Ryan Zinke är inrikesminister och Kirstjen Nielsen säkerhetsminister. Jeff Sessions är USA:s justitieminister.

Utspelet är det senaste i fallet med den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som suttit frihetsberövad i Turkiet sedan 2016. USA införde nyligen sanktioner mot två ministrar i den turkiska regeringen, inrikesministern Süleyman Soylu och justitieministern Abdulhamit Gül, som fick sina tillgångar i USA frysta.

De båda turkiska ministrarna uppger att de inte har några tillgångar i USA, och det är osannolikt att de amerikanska har några i Turkiet, vilket gör sanktionerna högst symboliska.

Brunson greps i oktober 2016 misstänkt för samrörelse med de i Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen och kurdiska PKK-gerillan. Förra veckan sattes han i husarrest.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning