Turkiet fjärmar sig men EU håller fast vid förhandlingar

Bild: Joe Klamar

Europeiska unionen håller fast vid den speciella relationen till Turkiet trots att landet fjärmat sig från Europa efter kuppförsöket i juli.

EU har för mycket på spel för att man skulle ha råd att lägga medlemskapsförhandlingarna med Turkiet på is. Turkiet har flera gånger hotat att lägga ned flyktingsamarbetet med unionen om inte processen framskrider och turkiska medborgare får visumfrihet till EU.

Men utrensningarna som Turkiet genomfört sedan kuppförsöket anstränger förhållandet till EU. Unionen har uttryckt oro för demokratin och de mänskiga rättigheterna i Turkiet på grund av utrensningarna. Tiotusentals lärare, tjänstemän, läkare och militärer har gripits eller avsatts efter kuppförsöket. Censuren har också skärpts. Det försämrade människorättsläget har lett till att EU:s samarbete med Turkiet i flyktingfrågan ifrågasatts allt mer.

Under sitt fredagsmöte uttryckte EU-ländernas utrikesministrar sin oro för riktningen som Turkiet valt. Utrikesminister Timo Soini (Sannf) sade att han under mötet betonade att rättsstaten och de mänskliga rättigheterna bör respekteras.

– Men jag ansåg det viktigt att processen fortsätter. Turkiet kan inte skuffas ut (från medlemskapsförhandlingarna) eftersom landet är viktigt ur ekonomisk, flyktingpolitisk och säkerhetspolitisk synvinkel, sade Soini till FNB per telefon från Bratislava.

Samtidigt underströk han att det inte är realistiskt med ett turkiskt EU-medlemskap "på flera decennier".

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning