Turkiet får söka igenom misstänkt konsulat

Bild: Lehtikuva/AFP/Ozan Kose

Saudiska myndigheter har officiellt bjudit in turkiska experter och tjänstemän att undersöka landets konsulat i Istanbul, platsen där den försvunne regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi sist sågs.

Samtidigt som inbjudan framfördes bad Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, Riyad att bevisa att Jamal Khashoggi verkligen lämnade konsulatsbyggnaden efter sitt besök i förra veckan, vilket saudierna påstått.

Den saudiske dissidenten Khashoggi försvann under mystiska omständigheter sedan han klivit in på konsulatet för en vecka sedan och det är oklart om han fortfarande är vid liv. Enligt turkiska företrädare har Saudiarabien mördat den för regimen besvärande journalisten på konsulatet.

"Djupt chockerande"

Det finns ännu inga uppgifter om när en genomsökning av konsulatbyggnaden ska äga rum. Turkiets utrikesminister har understrukit att utredningen av den saknade journalisten fortgår "intensivt".

Beskedet om undersökningen kom kort efter att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) krävt att Turkiet och Saudiarabien utreder fallet.

– Om rapporterna kring hans död och de märkliga omständigheterna kring hans försvinnande stämmer, så är det djupt chockerande, säger Ravina Shamdasani som är taleperson vid OHCHR i Genève.

EU ställde sig samtidigt bakom USA:s utrikesminister Mike Pompeos uppmaning till Saudiarabien att utreda journalistens försvinnande.

– Vi är på samma linje som USA. Vi förväntar oss en fullständig utredning och full tranparens från saudiska myndigheter rörande vad som skett, sade utrikeschef Federica Mogherini.

Trump ska kontakta

USA:s president Donald Trump säger att han inte har talat med Saudiarabien om Jamal Khashoggi, men att han kommer att göra det vid något tillfälle.

– Jag vet inget just nu. Jag vet lika mycket som alla andra vet: ingenting, säger han.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt säger att han träffat Saudiarabiens ambassadör för att få svar om vad som skett med Khashoggi. Om medierapporter om denne stämmer kommer Storbritannien att behandla händelsen som "allvarlig", säger Hunt enligt Reuters och betonar att vänskapen med Saudiarabien bygger på "delade värderingar".

Jamal Khashoggi har varit en särskilt frän kritiker av kungahuset, på senare tid som kolumnist i den amerikanska tidningen The Washington Post.

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen Al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan al-Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter. Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan. Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.

Källa: AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning