Turistparadis skruvar upp vaccintempot

Kanarieöarna är det mest eftertraktade resmålet på alla fyra byråer som HBL kontaktat. Här sitter en kvinna försjunken i en bok på ön Gran Canaria våren 2020. Arkivbild. Bild: Joan Mateu/TT-AP

Coronaviruset präglar fortfarande resor – i synnerhet när det gäller att välja destination. HBL synar vaccinationstäckningen på de platser som flest finländare tänker åka till i vinter.

Resebyråerna TUI, Apollomatkat, Aurinkomatkat och Tjäreborg lägger in fler chartrade resor under vintern.

De konventionella vinterresmålen – soliga stränder nära ekvatorn – är fortfarande mest populära. Men flera av länderna brottas fortfarande med låg vaccinationsgrad och ohanterlig smittspridning.

Kanarieöarna, Spanien

Ögruppen i Atlanten är starkt beroende av turism och har blött ekonomiskt under pandemin. De finländska turisterna minskade med två tredjedelar förra året, jämfört med före pandemin.

För att få i gång trafiken igen har vaccinprogrammet varit av stor vikt. Nu har tre av fyra invånare på ön fått två doser, vilket Kanarieöarna framhäver på sin officiella turismsajt.

För inresa krävs endast EU:s covidintyg, men väl på plats får resenärer räkna med restriktioner.

I nuläget får högst 12 personer som inte hör till samma familj eller resegrupp samlas. En del ställen, som nattklubbar, tar in färre personer än vanligt.

Alla som fyllt 6 år ska bära munskydd inomhus och utomhus när det inte är möjligt att hålla 1,5 meters avstånd.

Myndigheter kräver även att resenärer laddar ned appen Radarcovid inför ankomsten, en app som används för att spåra smittan på samma sätt som Coronablinkern.

Kanarieöarna har liksom Spanien drabbats hårt under pandemin. Ögruppen med 2,2 miljoner invånare har haft nästan 100 000 fall av smitta och över 1 000 dödsfall.

Men incidensen är för tillfället betydligt lägre än i Finland, runt 50 fall per 100 000 personer.

Madeira, Portugal

Från ruinens brant – till bäst i klassen. Så har coronaepidemin i Portugal varit i ett nötskal.

I slutet av januari hade Portugal nästan 2 000 dödsfall på bara en vecka. Då var nästan 7 000 patienter inlagda för covid-19, runt 900 av dem på intensiven. Vården var överbelastad med råge.

Nio månader senare har Portugal nått en av världens högsta vaccintäckningar. I hela Portugal har 86 procent av invånarna tagit två doser vaccin, på ögruppen Madeira cirka 83 procent, enligt nyhetsbyrån Lusa.

Räknar man bort barn under 12 år är vaccintäckningen hisnande 98 procent. Portugal har även i övrigt hög vaccintäckning, vilket brukar förklaras med att antivaccinrörelsen aldrig fått fotfäste – och att Portugal bekämpade en blossande polioepidemi så sent som på 1960-talet.

En stor del av äran för landets vaccinprogram tillskrivs ex-militären och ubåtskommendören Henrique Gouveia e Melo som tog över vaccinsamordningen efter en trög start.

Hans strategi har gått ut på att hålla isär politik och vaccin, säger han till New York Times.

– Först och främst måste vi göra det här till ett krig. I mitt arbete använder jag inte enbart krigstermer, utan också militärspråk, säger Gouveia e Melo.

Viceamiral Henrique Gouveia e Melo basade förut över en av Portugals ubåtar. Sedan våren 2021 leder han landets nationella vaccinprogram. Bild: Armando Franca/TT-AP

Portugal har slopat så gott som alla restriktioner i oktober, men munskydd rekommenderas fortfarande. På Madeira är munskydden fortsatt obligatoriska inomhus.

Kap Verde

Bara fem länder i Afrika kommer att nå vaccinmålet på 40 procent dubbelvaccinerade före slutet av året, spår Världshälsoorganisationen WHO.

Ett av länderna är ögruppen Kap Verde utanför Senegals kust i Atlanten. Där ligger andelen fullvaccinerade på 37 procent.

Krisen på kontinenten beror på en omfattande brist på vaccindoser och sprutor, uppger WHO.

Tidigt i oktober tog Kap Verde emot 100 000 doser Modernavaccin av USA genom Covax. Kap Verde har fått totalt 715 000 doser i donation. Ögruppen har en dryg halv miljon invånare.

Att höja takten är av största intresse eftersom turism är den enskilt största näringen i landet. Den står för 25 procent av bnp.

Hela 7 procent av Kap Verdes invånare har haft covid-19.

Thailand

Turismen utgör över 5 procent av Thailands bnp och är en av de branscher som anställer flest människor. Inställda charterresor har därför varit ett hårt slag för landet.

Trycket på Thailandsresor är högt igen efter att landet öppnar upp för turister i november. Arkivbild från Phuket. Bild: Mladen Antonov/Lehtikuva-AFP

Karantänen för resenärer från Finland och 45 andra länder har slopats i början av november. Men för inresa krävs ändå fullvaccinering och test både före avresa och vid ankomst.

Thailand skruvar nu upp vaccineringstempot inför återöppningen. På tio dagar höjde landet andelen fullvaccinerade från 37 till 42 procent. Cirka 60 procent av thailändarna har fått minst en dos vaccin.

Problemet ligger inte i att invånarna skulle vägra vaccin, utan i brist på doser. I slutet av juli gick Thailand med i biståndsprogrammet Covax genom vilket rikare länder donerar överflödiga vaccindoser.

Thailand slopar karantänskravet för många resenärer i början av november och räknar med en anstormning av turister. Därför vaccineras många invånare nu. Här mäter kvinnor vid en muslimsk skola blodtrycket på en vaccinationsplats i södra Thailand. Bild: Madaree Tohlala/Lehtikuva-AFP

Thailand har än så länge använt två olika kinesiska coronavaccin och lokalproducerad Astra Zeneca.

Incidensen i landet är 190 fall per 100 000 invånare i slutet av oktober, men siffran är på nedgång.

Källor: WHO, Eurostat, Statista, Johns Hopkins University, Reuters, New York Times, AP

Artikeln har uppdaterats den 8 november.

"Människor prioriterar smidighet och tydliga regler allt högre." – Aurinkomatkat

"De flesta är ute efter bekanta resmål och kort flygtid." – Aurinkomatkat

"Många reser bara inom Europa, för att det är enklast så." – Tjäreborg

"Bokningar görs på kortare varsel än förut." – TUI

"Trycket på Thailandsresor är högt igen." – TUI

"Nu sammanfaller bokningarna åter med skolornas lov, vilket betyder att fler barnfamiljer är på väg ut och resa." – TUI

"Bilder i sociala medier har stor inverkan på människors reslust." – Apollomatkat

"Finländare tycks invänta någon sorts startskott, som när norska regeringen på en presskonferens önskade 'Trevlig resa!'" – Apollomatkat

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning