Turisternas stökiga rusning till jätteklippan upprör – klättringen förbjuds i oktober

Att fotografera soluppgången vid klippan Uluru i Australien är också populärt, förutom att bestiga den. Arkivbild. Bild: Rob Griffith/AP/TT

Turister i långa banor, beslutna att klättra uppför den världsberömda röda klippan som tidigare hette Ayers Rock innan det blir förbjudet, rör upp ilska i Australien. Situationen har jämförts med den på Mount Everest.

I oktober blir det förbjudet att klättra på jätteklippan Uluru i Australien. Inför att förbudet träder i kraft skockas nu turister vid den säregna stenformationen, rapporterar BBC Australia.

Uluru är högre än Eiffeltornet. Bild: Rebekka Mornio/TT

"Det är helt galet", skriver en av besökarna på Twitter, där han publicerar en bild på en mycket tät kö som slingrar sig upp längs klippan.

Han beskriver hur en av klättrarna snubblade och gled ner.

"Han slog nästan omkull en ung flicka som klättrade bakom", skriver han. "Det är väldigt farligt".

Klippan Uluru (tidigare kallad Ayers Rock), omtalad för hur den skiftar färg under dygnets timmar, besöks årligen av cirka 300 000 turister. Den är belägen mitt i öknen i Australien, 45 mil från närmsta större stad Alice Springs. Klippan, som är 348 meter hög, är upptagen på FN-organet Unescos världsarvslista.

Beslutet att förbjuda klättring på Uluru fattades 2017 av en enig parkstyrelse, som består av åtta representanter för aboriginerna och fyra regeringstjänstemän.

Aboriginernas koppling till Uluru sträcker sig tiotusentals år tillbaka i tiden och klippan har stor religiös och kulturell betydelse för dem.

Stängningen träder i kraft 26 oktober 2019, på dagen 34 år efter det att ursprungsbefolkningen återfick kontrollen över Uluru. Sedan statistik började föras på 1950-talet har 36 dödsolyckor inträffat där, den senaste 2010.

Turiststormen har skapat nedskräpning och en del jämför situationen med den på Mount Everest, där trängsel bidragit till svåra olyckor på senare tid.

2017 vann aboriginerna en lång strid när beslut fattades om att stoppa klättrandet på Uluru. För dem är sandstensklippan en helig plats och de har länge bett turister att lämna den i fred.

Nu sprider sig ilskan över internet.

"Föreställ er att folk började klättra på det australiska krigsmonumentet", skriver en kvinna på Twitter.

Enligt naturvårdsmyndigheten i Australien fick nationalparken Uluru-Kata Tjuta 70 000 fler besökare 2018 än året före, skriver BBC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning