Turismföretagare rädda att inte klara vintern

Turismen till norra Finland har drabbats hårt av coronapandemin. Bild: SPT

Om pandemin blir utdragen kommer företagen inte att klara sig om inte en del restriktioner hävs, skriver arbetsgivarorganisationen Mara.

Avveckla coronarestriktioner och sänk mervärdesskatten för en viss tid, tycker de medlemmar som svarat på en undersökning av turism- och restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Mara.

Enligt medlemsenkäten ser företagarna dystert på den närmaste framtiden – 70 procent tror att deras omsättning kommer att sjunka med minst 30 procent fram till jul.

Svårast är situationen för dem som arbetar med evenemang av olika slag. Av dem tror hälften att deras företag inte kommer att överleva det kommande halvåret.

Arbetsgivarorganisationen anser att coronarestriktionerna drabbat branschen oskäligt hårt och att en del av dem borde avvecklas.

– I värsta fall forträtter viruset plåga oss fram till slutet av nästa år, våra företag klarar sig inte så länge, säger Timo Lappi som är vd för Mara.

Organisationen vill att regeringen ger Finnair samma förutsättningar att verka som konkurrenterna. Då kan ens en del av utlandets turister komma till norra Finland på vintern.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning