Turismbranschen varnar för konkursvåg i norra Finland till våren – drar en lans för Finnair

Nästan 70 procent av Maras medlemsföretag i norra Finland tror att 30 procent av de utländska kunderna ännu kan tänkas besöka Finland i vinter om kravet på karantän slopas och man nöjer sig med ett negativt coronatest i ursprungslandet. Bild: Pixabay

55 procent av turismföretagen i norra Finland uppger att de kommer att förlora minst hälften av omsättningen under den kommande vintersäsongen.

Turismbranschens arbetsgivarorganisation Maras medlemsundersökning i norra Finland visar att nästan 30 procent av hotellen och spaanläggningarna riskerar att gå i konkurs under våren.

55 procent uppger att de kommer att förlora minst hälften av omsättningen under den kommande vintersäsongen. Över 40 procent kommer att minska personalen med åtminstone hälften.

Organisationen beskriver Finnairs situation som kritisk och uppger att de stränga reserestriktionerna hotar ödelägga årtionden av arbete.

Enligt organisationen har de strikta reserestriktionerna minskat Finnairs flyg till 15–20 procent av det normala, medan deras europeiska konkurrenter flyger över 50 procent av de normala avgångarna.

"Vintersäsongen inte helt förlorad"

Grundlagsutskottet returnerade i går regeringens förslag om lindrade reserestriktioner för ny behandling.

Organisationen vill att regeringen i snabb takt åtgärdar bristerna för att kunna presentera ett nytt förslag som gör det möjligt för utländska turister att komma till Finland.

"Vintersäsongen är ännu inte helt förlorad. Nästan 70 procent av företagen tror att åtminstone 30 procent av de utländska kunderna ännu kan tänkas komma om kravet på karantän slopas och man nöjer sig med ett negativt coronatest i ursprungslandet", säger vd Timo Lappi enligt ett pressmeddelande på fredagen.

Över 100 företag i Kajanaland, Lappland och Norra Österbotten som representerar hundratals verksamhetsställen och tusentals arbetstagare deltog i undersökningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning