Turismboom i Köpenhamn oroar forskare

Nyhavn är ett av Köpenhamns stora dragplåster, men forskare menar att den danska huvudstaden bör försöka stävja turismen. Arkivbild Bild: Bucchi Francesco/Shutterstock/TT

Köpenhamn hade drygt 10,7 miljoner gästnätter i fjol, och antalet beräknas nära nog fördubblas till år 2030. Men turismforskare menar att taket är nått och manar politikerna att dra i nödbromsen, rapporterar Jyllands-Posten.

Turismorganisationen Wonderful Copenhagen verkar för att locka besökare till den danska huvudstaden. Och arbetet är framgångsrikt, enligt en rapport som Jyllands-Posten refererar. De drygt 10,7 miljoner gästnätter som noterades i fjol väntas öka till 18,3 miljoner år 2030.

Men medan organisationen välkomnar siffrorna varnar turismforskare för att stadens besökskapacitet är nådd.

– Vi har haft överturism i Köpenhamn i många år och det är ett växande problem men det pratas inte om det, säger Jane Widtfeldt Meged på Roskilde universitet till Jyllands-Posten.

Kontroversiella kryssningsfartyg

Enligt siffror från Wonderful Copenhagen besöker 87 procent av turisterna innerstaden, medan bara 38 procent hittar till angränsande Nørrebro och blott 29 procent till Amager. Organisationen har nyligen meddelat att den kommer att satsa mer på att marknadsföra resten av Köpenhamn för att minska trycket på innerstaden, men Widtfeldt Meged efterlyser skarpare åtgärder. Exempelvis en begränsning av antalet kryssningsfartyg som tillåts lägga till.

Turisterna beskylls för att orsaka buller, ökad trafik och avfall.

Just de jättelika, förorenande kryssningsfartygen är i skottgluggen på flera håll, bland annat gick Venedig häromdagen ut med en vädjan till andra turistmål runt Medelhavet om gemensamma åtgärder.

"Dra i nödbromsen"

Anne-Mette Hjalager, professor på Centrum för turism, innovation och kultur på Syddansk universitet, menar att Köpenhamns ledning måste dra i nödbromsen.

– Kommunen har privilegier, medel och skyldighet att göra något åt det och borde ta större ansvar, säger hon till Jyllands-Posten.

Köpenhamns kultur- och fritidsborgarråd Franciska Rosenkilde vänder sig dock mot ökad reglering.

– Jag är generellt mot samhällen som låser om sig själva så det kommer jag inte att arbeta för, säger hon till Jyllands-Posten.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning